Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgarii nu au bani pentru facturi. Mai multe companii ar putea să-și sisteze activitatea

Publicat de: Euronews

Aproape 250.000 de oameni ar putea să-și piardă locurile de muncă în Bulgaria din cauza exploziei prețurilor la energie. Patronatele de la sud de Dunăre atenționează că mai multe companii riscă  să nu facă față facturilor mari și să-și sisteze activitatea.

Borislav Georgiev este proprietarul unui atelier de mobilă și spune că este pentru prima dată când nu știe ce va urma și dacă va mai putea să-și mențină afacerea.

Borislav Georgiev, antreprenor: „Nu avem nicio soluție. Într-un mediu incert nu poți ști ce urmează. Nu avem o astfel de experiență anterioară care să ne fie de folos să căutăm soluții. Nu avem nici o idee care va fi direcția cererii de pe piață. Sperăm ca această situație să treacă și cel mai rău scenariu posibil să nu se întâmple, așa cum spun previziunile sumbre”.

În Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, creșterea costurilor cu energia obligă familiile să reducă cheltuielile și să facă economii pentru iarnă, când facturile vor fi și mai mari. Potrivit Eurostat, mai mult de un sfert din cei șapte milioane de bulgari nu-și permit încălzirea locuințelor. Este cel mai mare număr din UE. Oamenii sunt puși în situația de a alege între a-și încălzi locuința și a cumpăra produse alimentare. În aceste condiții, blocate financiar, multe familii se vor confrunta cu o adevărată sărăcie energetică, avertizează experții bulgari. Tot mai mulți oameni, inclusiv din capitala Sofia, renunță la încălzirea centralizată și caută alternative. Iar la nivelul întregii țări, aproape jumătate dintre gospodării folosesc lemnul de foc care este cel mai ieftin și accesibil combustibil. Totuși, cererea în creștere și inflația galopantă au determinat scumpirea lemnului, comparativ cu anul trecut.

Autoritățile de la Sofia încearcă să reducă povara financiară asupra gospodăriilor cu venituri mici, în special asupra pensionarilor și șomerilor, prin acordarea unor alocații. De asemenea, Guvernul a introdus unele limite la exportul de lemne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE