Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Bulgaria. Oamenii se tem că guvernul interimar ar putea să reia legăturile apropiate cu Rusia

Sute de bulgari au ieșit în stradă de teamă că guvernul interimar ar putea să reia legăturile apropiate cu Rusia și să se distanțeze de politicile pro-vestice ale executivului anterior. Gazprom nu ar trebui să fie singurul furnizor de gaze naturale din Bulgaria, au cerut protestatarii, care vor mai multă responsabilitate din partea guvernului.

Este al doilea protest de acest fel organizat în Bulgaria

Este al doilea protest de acest fel organizat în Bulgaria, sub sloganul „#GAZ with me”, în urma semnalelor date de guvernul interimar, desemnat de președintele Rumen Radev, potrivit cărora ar putea relua discuțiile cu Gazprom, pentru a evita o eventuală penurie de gaze în această iarnă.

Vera Staevska, activist: „Guvernul interimar face posibilă semnarea unui nou contract pentru gaz rusesc, ceea ce înseamnă că Bulgaria practic finanțează războiul terorist al lui Putin. Este un lucru pe care cetățenii bulgari nu îl doresc.”

Mulți bulgari se tem că guvernul anterior, pro-occidental, a fost răsturnat din cauza poziției sale dure împotriva invaziei Rusiei din Ucraina și a refuzului de a plăti în ruble gazul furnizat de Gazprom.

„Democrația din Bulgaria trebuie apărată zi de zi”

Assen Genov: „Democrația din Bulgaria trebuie apărată zi de zi. Președintele, prin acțiunile sale, încearcă să erodeze regimul democratic și conduce prin intermediul televizorului, după exemplul colegilor săi, Vladimir Putin și Kim Jong Un.”

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Bulgaria, cea mai săracă națiune a UE. Luna trecută, liderii Greciei și Bulgariei au marcat finalizarea unei noi conducte, care va furniza gaze naturale din Azerbaidjan către Bulgaria. Primele livrări sunt estimate să înceapă la 1 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE