Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare anticipate în Portugalia. Aproape 11 milioane de portughezi sunt așteptați să voteze

Alegerile parlamentare anticipate din Portugalia ar putea fi câștigate de conservatorii din Alianța Democratică, potrivit majorității sondajelor. Pe 10 martie alegătorii decid dacă Partidul Socialist, care este la putere de opt ani, va merge în opoziție.

Formarea unui nou guvern va fi dificilă

Va fi o luptă strânsă între ambele grupări politice din Portugalia, spun analiștii politici. Atât Partidul Socialist, cât și Alianța Democratică au fost la putere în ultimele decade, însă amândouă sunt marcate de acuzații de corupție și clientelism.

"Cred că cea mai mare îngrijorare a mea, mai ales ca femeie și ca tânără din această țară, este perspectivă creată de extrema dreaptă, creșterea extremei drepte în Portugalia și în întreaga Europă este foarte îngrijorătoare", spune o femeie.

Formarea unui nou guvern la Lisabona va fi dificilă, în condițiile în care sondajele arată că niciuna din cele două formațiuni politice nu vor reuși să obțină o majoritate absolută. Astfel, va fi nevoie de înțelegeri cu partidele mai mici. Din acest motiv, unul din marii câștigători ar putea fi partidul de extremă dreapta Chega, care ar putea avansa chiar și cu 20 de procente.

Luís Montenegro, liderul coaliției Alianța Democratică: "Decizia de duminică este cu adevărat importantă, va avea un impact asupra următoarelor decenii, dacă nu inversăm cursul țării, nu ne putem aștepta decât la rezultate și mai proaste decât cele de astăzi în următorii ani."

Alegerile anticipate au loc după ce liderul socialist António Costa a demisionat după opt ani ca prim-ministru, în urma unei anchete de corupție. Cu toate acestea, Partidul Socialist se numără printre favoriții acestui scrutin.

Pedro Nuno Santos, liderul Partidului Socialist: "Apelați la votul celor care muncesc, celor care au muncit o viață întreagă, femeilor, tinerilor, apelați la votul din 10 martie pentru că este vorba de viitorul unei comunități, viitorul nostru care este în joc și pe buletinul de vot din 10 martie."

Aproape 11 milioane de portughezi cu drept de vot sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 230 de membri ai parlamentului. În ciuda zecilor de miliarde de euro acordate, în ultimele decenii, de Uniunea Europeană ca ajutor pentru dezvoltarea țării, Portugalia rămâne unul dintre cele mai sărace state din Europa de Vest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE