Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Alegeri în Portugalia: Conservatorii câştigă alegerile. Extrema dreaptă are de patru ori mai mulţi parlamentari

11/03/2024 , 09:46

Conservatorii câştigă alegerile din Portugalia, extrema dreaptă are de patru ori mai mulţi parlamentari

Conservatorii din Portugalia au câştigat alegerile anticipate de duminică; liderul Alianţei Democratice (AD), Luis Montenegro, a anunţat luni victoria partidului său, transmite Reuters.

Nu se ştie deocamdată dacă dreapta va putea guverna fără sprijinul extremiştilor din formaţiunea Chega (Ajunge), care au obţinut cel puţin 48 de mandate din cele 230 în noul legislativ, de peste patru ori mai multe decât la scrutinul precedent.

Principalul rival politic al lui Montenegro, Pedro Nuno Santos, a recunoscut deja că Partidul Socialist (PS), aflat la putere din 2015, a fost înfrânt, clasându-se pe locul al doilea, la o diferenţă foarte mică.

AD şi aliaţii săi din insula Madeira au obţinut în total cel puţin 79 de locuri în parlament, iar PS 77.

Santos a exclus susţinerea platformei AD, care prevede o relaxare fiscală extinsă.

Preşedintele ţării, Marcelo Rebelo de Sousa, urmează să îl nominalizeze oficial pe liderul AD ca prim-ministru.

Luis Montenegro a revendicat o victorie "inevitabilă"

Liderul opoziţiei de centru-dreapta din Portugalia, Luis Montenegro, a revendicat o victorie "inevitabilă" la alegerile legislative de duminică, spunând că doreşte să guverneze cu "o majoritate relativă" în parlament, după opt ani de putere socialistă, notează AFP.

"Suntem pregătiţi să începem să guvernăm" şi să "schimbăm politicile", a spus Montenegro într-un discurs în faţa simpatizanţilor într-un hotel de la Lisabona.

"Cu un înalt simţ al responsabilităţii îi voi transmite preşedintelui ţării dorinţa noastră de a guverna", a adăugat el.

Montenegro nu va putea forma o majoritate stabilă de unul singur

Potrivit rezultatelor aproape definitive, Montenegro nu va putea forma o majoritate stabilă de unul singur.

Totuşi, el şi-a reafirmat refuzul de a conduce ţara cu sprijinul unui partid de extremă dreapta care a realizat un nou progres electoral. "Mi-am luat angajamentul în timpul campaniei electorale şi bineînţeles că mă voi ţine de cuvânt", a dat asigurări Montenegro.

"Punerea în aplicare a politicii noastre va trebui să treacă prin dialog", a adăugat câştigătorul acestor alegeri, îndemnând "partidele să-şi asume responsabilităţile lor", începând cu socialiştii care au intrat în opoziţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE