Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agențiile financiare internaționale: Datoria internă a Chinei a scăpat de sub control

Datoria internă a Chinei a scăpat de sub control, iar guvernul de la Beijing se străduiește să evite o recesiune economică, informează site-ul de analize politice și economice Gzeromedia. Potrivit publicației, Agenția de rating Moody’s a retrogradat oficial perspectivele pentru ratingurile de credit de stat ale Chinei de la calificativul „stabil” la „negativ”. Deocamdată ratingul de credit real al țării a rămas ace lași.  Moody’s consideră în continuare obligațiunile chinezești ca fiind A1.

Toate aceste analize financiare internaționale asupra situației din China vin pe fondul unor dificultăți cu care se confruntă în ultima vreme guvernului chinez. Beijingul se străduiește să reducă datoria internă scăpată de sub control fără a opri motoarele creșterii sale economice. Beijingul se lupte să găsească bani pentru a sprijini administrațiile locale ale țării și firmele de stat care se îneacă în datorii. Numai administrațiile locale din China au peste 12 trilioane de dolari datorii, o sumă egală cu mai mult de trei sferturi din PIB-ul anual.

Aceste datorii vor duce la o creștere economică mai lentă. Acest lucru implică însă și mai puține venituri pentru bugetul de stat folosite de obicei pentru a salva companiile chineze îndatorate. Analiștii spun că aceste difcultăți financiare, care încetinește economia chineză, riscă să aducă cu sine și tulburări politice.

Aproximativ două treimi din averea gospodăriilor din China se află pe piața imobiliară. Acum această piață este puternic expusă creșterilor ratelor dobânzii. O agravare a crizei datoriilor ar putea devasta economiile de viață acumulate de chinezii din clasa de mijloc. Aceștia rareori adoptă poziții politice. Cei mai active politic rămân studenții și oamenii cu venituri mai mici, așa cum au cei chinezii revoltați zdrobiți sub șinele tancurilor la Tian’anmen cu mai bine de trei decenii în urmă.

Pentru a dezminți informațiile difuzate de Agenția de rating Moody’s, un purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a precizat azi că fundamentele economiei  Chinei nu s-au schimbat, iar guvernul de la Beijing este capabilă să aprofundeze reformele și să facă față provocărilor economice.

Și Fondul Monetar Internațional a estimate că spre deosebire de  creșterea creșterea din acest an, cea din 2024 va fi de doar 4,2%. Specialiști ai FMI au preconizat că, pentru a evita recesiunea, autoritățile de la Beijing trebuie să asigure o concurență reală între întreprinderile de stat (care privesc preferential subvenții guvernamentale) și companiile private, să încurajeze mai multe industria de servicii și să asigure o rețea de asigurăi sociale de care să beneficieze toți chinezii. FMI a apreciat că investițiile în educație, tehnologie și reforme ale pensiilor sunt crucială pe măsură ce populația Chinei îmbătrânește.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE