Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția Europeană de Mediu: Aerul poluat, cel mai mare risc pentru sănătate

Peste 230 de mii de europeni au murit în 2020 din cauza poluării. Datele apar în raportul de anul acesta al Agenției Europene de Mediu, care trage un semnal de alarmă asupra calității aerului.

Nu mai puțin de 96 % dintre orășenii de pe continent au fost expuși în anii trecuți la niveluri de poluare cu particule fine peste media admisă de Organizația Mondială a Sănătății.

Poluarea atmosferică reprezintă în continuare cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea europenilor, în ciuda progreselor înregistrate.

Raportul Agenției Europene de Mediu pe 2022 arată că, în ultimii ani, în întreaga Uniune Europeană, calitatea aerului nu respectă cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății.

În cifre, poluarea aerului a dus la moartea prematură a aproximativ 238.000 de persoane. 49.000 de decese au fost cauzate de poluarea cu dioxid de azot, iar 24.000, de cea cu ozon.

Dar poluarea are un impact mult mai mare asupra sănătății, cauzând o serie de boli cardiovasculare și respiratorii. În 2019, de exemplu, studiile arată că din cauza contaminării cu particule fine, oamenii au trăit cu dizabilitate peste 175.700 de anii adunați.

Totuși, imaginea de ansamblu se îmbunătățește. Din 2005, rata mortalității premature a scăzut cu 45%. Se pare că UE își va atinge înainte de termen obiectivul de a reduce această rată cu 55% până în 2030.

Raportul evidențiază și impactul poluării aerului asupra naturii, atât asupra ecosistemelor sensibile, cât și asupra terenurilor agricole. Niveluri dăunătoare de ozon și de azot au fost identificate în unele medii, deși trendul este unul descendent. De asemenea, cantitățile de poluare cu sulf, oxid de azot și amoniac scad în întreaga Uniune Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE