Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afacerea stimulatoarelor cardiace second-hand. Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: ”Practica este mai veche”

Medici din Iași, Neamț și Brașov sunt acuzați că ar fi montat pacienților stimulatoare cardiace luate de la persoane moarte. Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, a spus în direct la Euronews România că este vorba despre o practică veche.

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: ”Practica este mai veche și se întâmplă de când nu avem acel program sau de când era prost finanțat și se foloseau până la 800 de dispozitive pe an. Restul de circa 4000-5000 de ani nu beneficiau și mulți dintre ei aveau calitatea vieții scăzută sau decedau. Nu exista o interdicție. Medicii, ca să salveze alți pacienți, prelevau de la cadavre sau de la pacienții care nu mai aveau nevoie de stimulatoare. În 2009 am participat la modernizarea programului național de cardiologie.”

Cât costă montarea stimulatorului

Costul mediu pentru montarea unui stimulator cardiac, pentru un bolnav, este de 3.159 de lei pe an, potrivit ordinului nr. 180/2022. Pentru montarea unui stimulator de resincronizare cardiacă costul ajunge la 8.691 de lei pentru un bolnav.

Întrebat dacă aceste sume acoperă toate nevoile unui astfel de pacient, Vasile Barbu a răspuns ”acum nu”.

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: ”Acum nu. Mai ales că de multe ori aceste programe nu sunt finanțate la timp. Nu e vina Casei Naționale. Nu sunt bani suficienți. Se împrumută de la un program la altul. Managerii au dificultăți în a plăti furnizorii pentru astfel de dispozitive. Chiar dacă mai întârzie uneori, până la urmă sunt asigurate aceste dispozitive. Pacienții sunt transferați la alte spitale care le au. Sunt acum probleme și cu achiziția lor, pentru că, în general, prețurile s-au modificat. Prețurile la dispozitive nu s-au majorat încă, dar se așteaptă.”

În România astfel de proceduri sunt ilegale

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: ”Ceea ce s-a întâmplat la Iași, trebuie să vă spun că exista o practică și înainte. Cred că în aproape toate centrele de chirurgie cardiacă se făceau (n.red astfel de intervenții) și înainte. În 2017 Parlamentul Europan a elaborat un regulament privind reutilizarea dispozitivelor medicale de unică folosință. Exista o recomandare că aceste dispozitive pot fi prelevate de la pacientul viu și cel decedat, dacă dispozitivul este recondiționat, sterilizat. Fiecare stat poate să decidă dacă folosesc această practică sau nu. România nu a reușit să implementeze aceste regulamente decât în 2021 printr-o ordonanță de guvern. Am susținut ca în România să nu se utilizeze astfel de proceduri. Din iunie 2021 este ilegal să se facă astfel de proceduri.”

Amenda pentru realizarea acestor proceduri ilegale este cuprinsă între 5.000-20.000 de lei.

Euronews România a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Sănătății asupra acestui subiect. În comunicat se precizează că se desfășoară permanent activități pentru prevenirea corupției. Conducerea Spitalului Sfântul Spiridon din Iași susține acelasi punct de vedere.

”Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare nu putem oferi informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, se arată în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE