Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adunarea Generală a ONU condamnă anexările Rusiei și le consideră ilegale

143 de state membre ONU au votat împotriva anexării celor patru teritorii ucrainene de către Rusia. Cu o majoritate covârșitoare, rezoluția cere Rusiei să renunțe imediat la declarația de anexare. Doar cinci țări au votat împotrivă: Belarus, Coreea de Nord, Siria, Nicaragua și - evident - Rusia.

Deși simbolic, este cel mai mare număr de voturi împotriva Rusiei, de la începutul invaziei. Națiunile occidentale au făcut lobby intens înainte de vot, în timp ce Siria, aliatul Rusiei, s-a declarat împotriva izolării Moscovei.

Sprijinul pentru Ucraina, în detrimental Rusiei

„Un stat membru al ONU, cu un loc permanent în Consiliul de Securitate, a încercat să anexeze prin forță un teritoriu de la vecinul său. Acest stat membru al ONU nu numai că a atacat tara vecina, ci și principiul de bază al acestei instituții. O țară nu poate lua teritoriul altei țări prin forță,” a explicat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite.

Înainte de anunțarea votului, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a apărat decizia de anexare și a adăugat că sprijinul occidental pentru Ucraina este în detrimentul Rusiei.

„Occidentul este complet surd la problemele din Sudul global și la apelurile de a le aborda odată pentru totdeauna. Toate eforturile sunt îndreptate spre promovarea narațiunii ucrainene, dar nu de dragul bunăstării țării, ci doar în încercarea de a face rău Rusiei,” a declarat Vasily Nebenzya, reprezentantul permanent al Federației Ruse la Organizația Națiunilor Unite.

Luna trecută, Rusia a anunțat în mod oficial anexarea a patru provincii parțial ocupate din estul și sudul Ucrainei. Potrivit unor surse rusești, alegătorii din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au susținut în mod covârșitor aderarea la Rusia. Kievul și aliații săi occidentali au respins aceste referendumuri pe care le consideră lipsite de sens și ilegale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE