Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adăpost din orașul ucrainean Harkov, transformat în sală de balet: ”Când vin la primele lecții, copiii sunt dezorientați și pierduți”

Într-un adăpost din orașul ucrainean Harkov a fost înființată o școală de balet. De când a început războiul, școlile au trecut la învățământ online, iar grădinițele s-au închis. Pentru câteva fetițe, orele de dans sunt singura modalitate de a evada din realitatea tristă a războiului.

Înainte de război, orele de balet se țineau în clădirea Conservatorului din oraș. Sălile erau luminate de geamuri mari, iar dansatorii erau acompaniați de o orchestră. Acum, ore de dans se țin în subsolul unui bloc. Spațiul este mai mic, dar cel puțin, orele nu sunt întrerupte de alarmele de atac aerian.

”Când se întâlnesc în sala de dans, e fericire pură”

Iulia Voitina, profesoară de balet: Când vin la primele lecții de balet, copiii de patru, cinci ani sunt dezorientați și pierduți. Le lipsesc foarte mult prietenii, așa că atunci când se întâlnesc în sala de dans, e fericire pură. Nici nu mai vor să plece acasă.

Când a început războiul, Iulia s-a refugiat în vestul Ucrainei. În primăvara anului trecut, ea s-a întors în Harkov. Atunci i-a venit ideea să redeschidă școala de balet. De multe ori, părinții nu au cu ce plăti orele, așa că profesoara de dans face mai mult voluntariat.

Profesoara de dans face mai mult voluntariat

Anna Ponomarenko, profesoară de balet: Fiica mea se întoarce acasă mai relaxată, mai liniștită. Astfel, se gândește mai puțin la ce se întâmplă în jur.

În toamna anului 2022, armata ucraineană a lansat o operațiune fulger și a eliberat 300 de localități din regiunea Harkov. Chiar și așa, câteva sate sunt ocupate de soldații Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE