Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actrița iraniană Taraneh Alidoosti a fost eliberată din închisoare

Publicat de: Andreea Smerea

Actrița iraniană Taraneh Alidoosti, protagonistă a filmului The Salesman, regizat de Asghar Farhadi și distins cu Oscar în 2017, a fost eliberată din închisoare după trei săptămâni.

Informația a fost confirmată de avocatul actriței, care a precizat că pentru eliberare a fost plătită o cauțiune. Actrița a fost arestată pe 17 decembrie, sub acuzația de răspândire de informaţii false, după ce a postat pe social-media un mesaj prin care s-a solidarizat cu un bărbat executat pentru că ar fi atacat forțele de securitate ale Iranului în timpul protestelor, potrivit Euronews.

Actrița, printre vocile publice care susțin protestele din Iran

După ce a fost eliberată miercuri din închisoarea Evin din Teheran, Alidoosti s-a pozat cu buchete de flori, înconjurată de prieteni.

Taraneh Alidoosti s-a numărat printre numeroasele voci publice iraniene care și-au exprimat sprijinul pentru proteste, criticând reprimarea violentă a disidenței de către autorități.

Ea postase cel puțin trei mesaje de susținere a protestelor pe Instagram, înainte ca pagina ei să fie dezactivată.

În unul dintre mesaje, actrița își exprimase solidaritatea cu primul bărbat care a fost executat pentru acuzații legate de proteste.

Mișcările de stradă au fost declanșate de moartea tinerei de 22 ani, Mahsa Amini, în septembrie 2022 în custodia poliției, și au escaladat în apeluri generalizate pentru răsturnarea regimului islamic.

Alidoosti: Cei care încă tac sunt "o rușine pentru umanitate"

Protestele marchează una dintre cele mai mari provocări la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia, după revoluția din 1979. Forțele de securitate au folosit muniție reală, gaze lacrimogene și au lovit protestatarii cu bastoane pentru a-i dispersa, potrivit unor organizații pentru drepturile omului.

Mohsen Shekari a fost executat la 9 decembrie, după ce a fost acuzat de un tribunal local că a blocat o stradă din Teheran și a atacat cu o macetă un membru al forțelor de securitate ale țării.

"Numele lui era Mohsen Shekari", a scris Alidoosti pe un cont cu aproximativ 8 milioane de urmăritori, înainte de arestarea sa. "Fiecare organizație internațională care urmărește această vărsare de sânge și nu ia măsuri este o rușine pentru umanitate", a întărit aceasta.

O săptămână mai târziu, regimul de la Teheran a executat prin spânzurare publică un al doilea prizonier, Majidreza Rahnavard. Acesta fusese acuzat că a înjunghiat doi membri ai miliției Basij, aripa care conduce represiunea împotriva civililor.

Activiștii pentru drepturile omului arată că circa 12 persoane au fost condamnate la moarte în cadrul unor procese desfășurate cu ușile închise, fiind acuzate de infracțiuni legate de proteste.

Totodată, de la debutul mișcărilor de stradă, cel puțin 516 protestatari au fost uciși și peste 19.000 de persoane au fost arestate, arată activiștii pentru drepturile omului din Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE