Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actorul John Malkovich, în rolul unui criminal în serie, pe scena Teatrului Național Timișoara

A jucat de-a lungul carierei roluri greu de uitat: Contele de Valmont, Cyrus the Virus sau chiar... pe sine însuşi. Vorbim despre John Malkovich, faimosul actor, care zilele acestea se află la Timişoara. A urcat pe scena Teatrului Național şi a interpretat un rol deloc confortabil: cel al unui criminal în serie.

Cunoscut pentru rolurile din „Legături primejdioase”, „În mintea lui John Malkovich” sau „În bătaia puștii”, celebrul actor american John Malkovich nu a renunțat niciodată la prima lui dragoste: teatrul.

John Malkovich, actor: ”Faptul că sunt cunoscut pentru rolurile mele din filme e ca și cum ai spune că un pianist este cunoscut ca saxofonist sau oboist. Teatrul este o artă atât de frumoasă, efemeră, foarte dificilă și în mod normal foarte nesatisfăcătoare. Și ce dacă?”

VEZI GALERIA
6 imagini

Piesa de teatru jucată pe 150 de scene ale lumii

După ce a urcat pe 150 de scene din întreaga lume cu piesa „Comedia infernală”, Malkovich și echipa sa au ales să joace și în România, la Teatrul Național din Timișoara. Biletele pentru cele trei reprezentații s-au vândut imediat.    

Ada Hausvater, directoarea Teatrului Național Timișoara: ”Este un om de o delicatețe și de o profunzime absolut impresionante care justifică profunzimea rolurilor și capacitatea de a scoate fațete absolut ascunse. E un om absolut impresionant.”

În „Comedia infernală”, Malkovich prezintă autobiografia fictivă a unui criminal în serie austriac printr-un dialog între cuvânt și muzică. Emoțiile muzicii lui Mozart, Vivaldi sau Beethoven în interpretarea Orchestrei din Viena dau greutate monologului lui Malkovich.

Un monolog pe muzică barocă

Pe scenă, alături de celebrul actor, au fost și două soprane, dar și Orchestra Wiener Academy din Austria. Timp de două ore, publicul a asistat la un concert de muzică clasică, barocă dar și la un monolog în stilul inconfundabil, carismatic al lui John Malkovich      

Martin Haselbock, dirijorul Orchester Wiener Akademie: ”Piesa este încă vie și stârnește în continuare interes în rândul tuturor: în rândul muzicienilor din orchestră, în rândul soliștilor. Cred că suntem inspirați mereu de acțiune, de interpretarea rolului, de scenariu și pentru noi este o reală plăcere să o punem în scenă din nou, după mulți ani, aici, în capitala culturii.” 

Piesa de teatru „Comedia infernală”, scrisă special pentru Malkovich

Dublu nominalizat la Oscar, la Globul de Aur şi pentru premiile BAFTA, actorul american John Malkovich a jucat în numeroase filme cu impact la nivel mondial.

The Infernal Comedy este un spectacol pe care autorul său, Michael Sturminger, care semnează şi regia artistică, l-a scris special pentru celebrul actor, construind un dialog între limbajul vorbit şi cel cântat, universul sonor - punctat de muzica lui Vivialdi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck şi Boccherini - fiind susţinut de sopranele Susanne Langbein şi Chen Reiss şi de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului. The Infernal Comedy s-a jucat în peste 150 de săli de spectacol din întreaga lume, în ţări de pe trei continente.

Spectacolul este prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile oraşului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023" şi este finanţat din fonduri private.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE