Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Acord între PE şi Consiliu asupra Actului european privind libertatea presei

Publicat de: Euronews

Eurodeputaţii şi cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord vineri asupra unei legislaţii menite să protejeze pluralismul şi independenţa media, au anunţat Parlamentul European şi Consiliul UE, relatează AFP.

"Pentru prima dată la nivel european, avem o legislaţie care garantează libertatea media, independenţa media şi protecţia jurnaliştilor", a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen (PPE), raportoare pentru textul legislativ, în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea negocierilor.

În timpul negocierilor, mai multe state membre, între care şi Franţa, au insistat să fie incluse posibilităţi de exceptare de la interdicţia de a-i intercepta pe jurnalişti, în numele "securităţii naţionale", provocând îngrijorarea celor din breaslă şi a apărătorilor libertăţii presei.

Un text de compromis

Textul de compromis la care s-a ajuns vineri nu conţine "referiri la securitatea naţională", a afirmat eurodeputata română Ramona Strugariu (Renew Europe), raportoare de aviz a Comisiei pentru libertăţi civile a PE.

Supravegherea, realizată prin utilizarea programelor spion în aparatele utilizate de jurnalişti, nu este posibilă decât dacă este autorizată de "o decizie judiciară" şi în cazurile de "infracţiuni grave", a subliniat Sabine Verheyen.

"Nu este un cec în alb", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă Vera Jourova.

"Noi nu reglementăm media, reglementăm spaţiul pentru media", a precizat de asemenea comisarul ceh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE