Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord între Italia şi Albania privind migrația. Italia vrea să trimită migranții în centre construite în Albania

Potrivit înțelegerii, în Albania vor fi construite două centre de găzduire pentru migranți cu capacitatea de trei mii de locuri. Acordul va fi supus votului, în Parlamentul albanez,  la sfârșitul lunii decembrie. Premierul italian își dorește ca centrele de găzduire să poată primi migranți din primăvara anului viitor. 

Denis Deliu, deputat Partidul Socialist: ”Cred că Albania a făcut ceea ce trebuie. Albania sprijină Italia, dar și Uniunea Europeană și cred că este un lucru bun. Ar trebui să tratăm țările prietene așa cum ne-au tratat țările prietene pe noi, albanezii.”

Opoziția parlamentară nu împărtășește același punct de vedere și a anunțat că va face o sesizare la Curtea Constituțională. Politicienii democrați acuză lipsa de transparență în semnarea acestui acord cu Italia. 

Ferdinand Xhaferaj, deputat Partidul Democrat: ”Premierul Edi Rama nu a inițiat acest acord pentru a obține beneficii pentru Albania, de aici și lipsa de transparență. Prim-ministrul încearcă să reducă percepția negativă provocată de faptul că nu poate gestiona problemele interne. Astfel, încearcă să rezolve problemele cu acorduri internaționale.”

Experții susțin că un acord atât de important are nevoie de o dezbatere mai amplă. 

Iris Luarsi, analist: ”Cred că orice acord semnat oarecum în secret, fără discuții publice prealabile, poartă întotdeauna o umbră de suspiciune. Pe de altă parte, cred că pentru toți albanezii și, în special, pentru persoanele care se ocupă de drepturile omului și societatea civilă, a ajuta migranții reprezintă un demers pozitiv.”

Pentru a fi aprobat, acordul dintre Albania și Italia trebuie să obțină 71 de voturi în Parlament. 

Denis Deliu, deputat Partidul Democrat: ”Acordul, atât din punct de vedere al principiilor, cât și din punct de vedere legal, funcționează pe o bază foarte neclară. Nu se poate vota în această variantă.”

Acordul a fost semnat între premierul italian, Giorgia Meloni și cel albanez Edi Rama. Italia vrea ca astfel să reducă numărul de migranți din Africa care ajung pe teritoriul ei . De la începutul anului, peste 140 de mii de migranți au ajuns în Italia. În aceeași perioadă a anului trecut au fost 88 de mii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE