Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit Just Fontaine, fotbalistul care a înscris 13 goluri la o singură Cupă Mondială

Publicat de: Ioana Tomescu

Fostul fotbalist francez Just Fontaine a murit la vârsta de 89 de ani, reletează publicația franceză de sport L'Equipe. Fontaine a rămas în istoria fotbalului după ce, la Campionatul Mondial de Fotbal din 1858, a marcat 13 goluri.

În 1958, Just Fontaine a marcat 13 goluri în numai șase partide jucate pentru Franța. Atacantul a marcat, practic, în fiecare meci în care a fost pe teren. Performanța a fost, însă, suficientă pentru ca acesta să intre în topul celor mai buni marcatori din istoria Cupei Mondiale, fiind egalat anul acesta de Lionel Messi, după turneul final din Qatar.

Fontaine a fost nevoit să se retragă din activitate la vârsta de 28 de ani, din cauza accidentărilor, astfel că nu a mai apărut la niciun alt Campionat Mondial de Fotbal.

Născut la 18 august 1933, la Marrakech (Maroc), dintr-un tată normand şi o mamă spaniolă, care i-a pus numele Justo, devenit Just în franceză, Fontaine a ajuns de la echipa marocană USM Casablanca, în 1953, la O.G.C. Nice, echipă la care şi-a început ascensiunea în fotbalul profesionist, arată www.fff.fr, potrivit Agerpres.

După aproape trei ani petrecuţi la Nice, în 1956, se transferă la Stade de Reims, formaţie la care tânărul Just devine cel mai de temut atacant pentru apărările echipelor adverse. Media de goluri impresionantă pentru echipa naţională a Franţei (30 de goluri în 21 de jocuri) şi un excelent total la cluburile la care a evoluat (165 de goluri în campionatul francez) au contribuit la întărirea reputaţiei sale de golgheter înnăscut.

Fontaine a fost cel mai bun marcator al campionatului Franţei în 1958 (34 goluri) şi 1960 (28 goluri), când evolua la Stade de Reims. A mai fost golgheter în Liga Campionilor 1958-1959.

O accidentare foarte gravă, dublă fractură de tibie şi peroneu, urmată de o nouă fractură în ianuarie 1961, îi pun practic punct carierei. La 5 iulie 1962 spune adio activităţii de fotbalist, dedicându-se în continuare antrenoratului. Concomitent, Just Fontaine fondează un sindicat al jucătorilor francezi, Uniunea Naţională Franceză a Fotbaliştilor Profesionişti (UNFP).

În anul 2004, celebrul Pele l-a inclus pe Just Fontaine în lista celor mai buni 125 fotbalişti în viaţă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE