Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Topul golgheterilor din istoria Cupei Mondiale, înainte de CM Qatar 2022

De Ioana Tomescu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

De-a lungul istoriei competiției, la Cupa Mondială au evoluat jucători emblematici, care s-au făcut remarcați prin prestațiile lor. Cei mai valoroși fotbaliști au rămas în statisticile competiției și prin numărul de goluri marcate.

În toate cele 21 de ediții ale Cupei Mondiale, s-au marcat 2.548 de goluri de către 1.300 de jucători. Numai 13 jucători au reușit să marcheze cel puțin zece goluri în toată istoria competiției.

Cine sunt jucătorii care au marcat cele mai multe goluri la Campionatel Mondiale de Fotbal.

Top 5 golgheteri all-time ai Cupei Mondiale

Miroslav Klose (Germania) – 16 goluri

Prezent la patru ediții ale Cupei Mondiale (2002, 2006, 2010 și 2014), Miroslav Klose a marcat 16 goluri în 24 de meciuri în care a jucat. În 2006, cu șase goluri marcate, atacantul a ieșit cel mai bun marcator al competiției.

Meciul cu care a intrat în istorie a fost partida care lăsat mută întreaga lume a fotbalului: Germania – Brazilia 7-1, din semifinalele Cupei Mondiale din 2014. Până la partida pe care suporterii brazilieni probabil nu o vor uita niciodată, Klose se afla la egalitate cu Ronaldo la numărul de goluri marcate în întreaga istorie a competiției: 15. Reușita din meciul cu Brazilia l-a dus pe acesta pe primul loc în topul golgheterilor all time.

Ronaldo (Brazilia) – 15 goluri

Pe numele său complet Ronaldo Luis Nazario de Lima, fotbalistul brazilian a marcat de 15 ori în 19 partide pe care le-a jucat în tricoul naționalei Selecao, la Cupa Mondială. În 2002, cu opt goluri înscrise, Ronaldo ieșea cel mai bun marcator al acelei ediții.

Iar în 2006, după marcarea golului cu numărul 15, atacantul poreclit „Il Fenomeno” urca pe primul loc în topul golgheterilor all time, devansându-l pe Gerd Muller.

Ronaldo avea să fie la rândul său detronat, opt ani mai târziu, de Miroslav Klose.

Gerd Muller (Germania) – 14 goluri

Gerd Muller a reușit să înscrie 14 goluri, în numai 13 meciuri jucate în două ediții ale Cupei Mondiale. În 1970, a ieșit cel mai bun marcator al ediției, cu un număr impresionant de goluri: 10.

Este doar al treilea fotbalist din istoria competiției care marchează cel puțin de zece ori în cadrul unei ediții a Cupei Mondiale. Ceilalți au fost Sándor Kocsis (11 goluri în 1954) și Just Fontaine (13 goluri în 1958).

Just Fontaine (Franța) – 13 goluri

A fost nevoie de o singură ediției a Cupei Mondiale pentru ca atacantul francez să rămână în istorie. În 1958, Just Fontaine a marcat 13 goluri în numai șase partide jucate pentru Franța. Atacantul a marcat, practic, în fiecare meci în care a fost pe teren.

Fontaine a fost nevoit să se retragă din activitate la vârsta de 28 de ani, din cauza accidentărilor, astfel că nu a mai apărut la niciun alt Campionat Mondial de Fotbal.

Pele (Brazilia) – 12 goluri

Unul din cei mai mari jucători din istoria fotbalului, brazilianul Pele (pe numele lui real Edson Arantes do Nascimento) a marcat un total de 12 goluri în cadrul a patru ediții ale Cupei Mondiale (1958, 1962, 1966, 1970).

Pele a jucat primul meci pentru Brazilia în cadrul unei Cupe Mondiale la numai 17 ani, în 1958, la ediția în care Just Fontaine a intrat în istorie. În semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal din 1958, Pele a marcat un hat-trick, chiar împotriva Franței lui Fontaine, care a reușit un singur gol în acea partidă.

Pele nu a ieșit cel mai bun marcator la nicio ediție a Cupei Mondiale.

Alți marcatori care au rămas în istoria competiției

Sandor Kocsis (Ungaria) și Jurgen Klinsmann (Germania) au marcat fiecare câte 11 goluri în toate participările lor la Cupa Mondială. Jurgen Klinsmann a marcat în trei ediții ale Cupei Mondiale, în vreme de Sandor Kocsis a avut nevoie de o singură ediție, cea din 1954, pentru a realiza performanța.

Helmut Rahn (Germania), Gabriel Batistuta (Argentina), Gary Lineker (Anglia), Teofilo Cubillas (Peru), Thomas Muller (Germania) și Grzegorz Lato (Polonia) completează topul celor mai buni marcatori din istorie, cu câte 10 goluri fiecare.

Golgheteri aflați încă în activitate

Anul acesta un număr de șase jucători aflați în loturile pentru Cupa Mondială din Qatar pot aspira să-l depășească pe Miroslav Klose.

  • Thomas Muller (Germania) – 10 goluri

  • Cristiano Ronaldo (Portugalia) – 7 goluri

  • Luis Suarez (Uruguay) – 7 goluri

  • Lionel Messi (Argentina) – 6 goluri

  • Neymar (Brazilia) – 6 goluri

  • Harry Kane (Anglia) – 6 goluri

Distribuie

Taguri