Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O echipă de cercetători coreeni a folosit un compus de fibre pe bază de cristale lichide din grafen pentru a crea un mușchi artificial care este capabil să se miște precum cel uman, însă este de 17 ori mai puternic, relatează Euronews.com.

Oamenii de știință încearcă de mai mult timp să creeze în laborator un mușchi artificial care să fie la fel de flexibil ca unul uman. Cu toate acestea, chiar și cele mai moderne dispozitive mecanice nu sunt capabile să reproducă mișcările libere ale mușchilor umani.

O echipă de cercetători din cadrul Institutului Corean de Știință și Tehnologii Avansate (KAIST) a utilizat un compus din fibre ce are la bază cristale lichide din grafen pentru a crea un mușchi artificial. Oamenii de știință afirmă că materialul se aseamănă cu un mușchi uman, iar inovația ar putea fi folosită datorită acestui compozit.

„Mușchii artificiali care sunt dezvoltați în întreaga lume au proprietăți fizice excelente când vine vorba de unul sau două criterii, dar niciunul nu are proprietățile fizice necesare pentru a funcționa ca mușchi artificiali", a declarat Sang-Wook Park, profesor de Știința și Ingineria Materialelor la KAIST, conform sursei citate.

În cadrul unui experiment, mușchiul artificial a avut capacitatea de a ridica o halteră de un kilogram și s-a dovedit a fi de 17 ori mai puternic decât cel uman.

De asemenea, mușchiul artificial se poate contracta pe fondul schimbărilor de temperatură. Încordarea se produce ca în cazul mușchiul umani, spun oamenii de știință.

„La aplicarea de lumină sau căldură, structura aliniată a moleculei începe să se contracte neregulat, rezultând o mișcare", a explicat Juntae Kim, cercetător la Știința și Ingineria Materialelor din cadrul KAIST.

Domeniile în care ar putea fi folosiți mușchii artificiali

Materialul a fost aplicat și în cazul unui vierme artificial pentru ca oamenii de știință să stabilească dacă acesta se poate mișca. Datorită contracțiilor, viermele artificial a putut deplasa de trei ori mai rapid decât unul real.

Sang-Wook Park este de părere că invenția sa ar putea fi aplicată și în robotică și în alte domenii.

„Cercetarea fiind la început, materialele practice ale mușchilor artificiali pot fi folosite în industria robotică și în diverse dispozitive purtabile (...)", a declarat Park.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul științific „Nature Technology”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE