Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperire ştiinţifică majoră. SUA au anunțat că procesul de fuziune nucleară poate fi realizat pe Pământ

Publicat de: Euronews

Statele Unite ale Americii au anunțat că procesul de fuziune nucleară poate fi realizat pe Pământ. Este o descoperire științifică majoră, care deschide calea spre obținerea de energie în cantități imense, proces similar cu cel care are loc în stele.

Cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California au produs pentru prima dată într-o reacție de fuziune mai multă energie decât a fost folosită de instalațiile laser. Acest lucru este numit câștig net de energie, iar în experiment a fost produsă cu 50% mai multă energie decât a fost consumată. Oficialii americani care au făcut anunțul au și găsit întrebuințări pentru această nouă metodă.

Jennifer M. Granholm, ministrul american al Energiei: „Cercetătorii de la Livermore și din întreaga lume lucrează la acest moment de mai bine de 60 de ani. Deci, ce obținem prin această realizare? În primul rând, ne consolidează securitatea națională, deoarece deschide un nou tărâm pentru menținerea unui factor de descurajare nucleară sigur și eficient, într-o eră în care nu avem teste nucleare.”

Fuziunea nucleară înseamnă combinarea a doi atomi de hidrogen într-unul de heliu

Un alt câștig important pentru viitor, mai spune ministrul american al Energiei, este posibilitatea ca energia de fuziune cu zero emisii de carbon și abundență să fie disponibilă pe scară largă.

Jennifer M. Granholm, ministrul american al Energiei: „Dacă putem avansa în domeniul energiei din fuziune am putea să o folosim pentru a produce energie electrică curată, combustibili pentru transport, energie pentru industrii grele, multe altele. Ar fi ca și cum am adăuga o unealtă de mare putere la setul nostru de instrumente în construirea acestei economii cu zero emisii poluante.”

Fuziunea nucleară înseamnă combinarea a doi atomi de hidrogen într-unul de heliu. Procesul are loc la temperaturi și presiuni extrem de ridicate și este dificil de controlat. Din proces rezultă cantități impresionante de energie, la fel cum este ea produsă în Soare. Spre deosebire de alte reacții nucleare, fuziunea nu creează deșeuri radioactive. Deocamdată, chiar oamenii de știință care au anunțat reușita fuziunii nucleare anunță că producerea de energie pe scară largă este încă la zeci de ani distanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE