Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

60.000 de sarmale, pregătite la Iași pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

Aproximativ 60 de mii de sarmale s-au pus la foc mic la Iași. Masa tradițională se pregătește cu multă atenție pentru pelerinii veniți din toate colțurile țării să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pe lângă sarmale, se va da și un ceai cald, apă sau suc.

În bucătăria cantinei sociale din Iași clocotesc la foc mic mii de sarmale, pregătite special pentru Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Maria Sorălescu, bucătăreasă: ”Sărmăluțele, apoi sosul pe care îl punem in sărmăluțe, avem șunculiță, avem costiță, cimbru care dă un gust deosebit la sărmăluțe și fiertul care trebuie la foc lent.”

Pentru cele aproape 15 de mii de sarmale, cantitățile de ingrediente folosite sunt uriașe. A fost nevoie de 320 de kilograme de carne, 80 de kilograme de orez, 150 de kilograme de ceapă, 25 de kilograme de pastă de tomate și o tonă și jumătate de varză.

Maria Sorălescu, bucătăreasă: ”Este foarte important sosul. Să aibă sarea suficientă, să aibă gustul de cimbru, bulion, bineînțeles și un pic de borș.”

Voluntarii, încântați să ajute

Într-o singură oală încap aproximativ 500 de sarmale, iar timpul necesar de fierbere este de aproape patru ore.

Și la Căminul de pensionari "Sfânta Parascheva" se rostogolesc în mâinile bucătăreselor mii de sarmale.

Voluntar: ”Venim cu drag la câte o munca din asta așa mai importantă, cum e Sfânta Cuvioasă Parascheva.”

Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Comunitară Iași: ”Și în acest an primăria municipiului Iași, prin cantina de ajutor social și cele două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice va prepara 20 de mii de sarmale, iar cu sprijinul sponsorilor, partenerilor și instituțiilor subordonate primăriei municipiului Iași, numărul lor va fi în jur de 60 de mii.”

Sarmalele vor fi împărțite pe 14 octombrie în curtea cantinei sociale de lângă catedrala Mitropolitană din Iași, după ce se termină slujba de liturghie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE