Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 din 2 persoane diagnosticate cu insuficiență cardiacă moare în primii cinci ani. Ce recomandă medicii specialiști

Diagnosticarea târzie, precum și accesul dificil la terapii de ultimă generație sunt printre principalele cauze ale acestor statistici.

Aproape 5% (4,7%) din populația adultă a României suferă de insuficiență cardiacă, iar 50% dintre cei diagnosticați mor în primii cinci ani de la diagnostic.

Mai mult, două treimi dintre pacienții cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maximum un an de la externare. Asta, în condițiile în care în 1 din 3 cazuri vorbim despre stadii agravante ale bolii.

Diagnosticarea târzie, precum și accesul dificil la terapii de ultimă generație sunt printre principalele cauze ale acestor statistici, potrivit campaniei de informare „Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!”.

Aceasta are ca obiectiv creșterea conștientizării publicului larg asupra riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace, cât și evidențierea importanței diagnosticului și a tratamentului încă din stadiile timpurii ale bolii.

Următorul pas „esențial”: accesul gratuit la terapii de ultimă generație

Aceste acțiuni de informare și educare susțin eforturile pe care întrega comunitate de cardiologi din România le face de a trata pacienții cu terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esential de facut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!” a precizat președintele Fundației Române a Inimii, profesorul universtar doctor Dragoș Vinereanu.

Anual, în țara noastră, medicii de familie se confruntă cu aproximativ 40.000 de cazuri noi de insuficiență cardiacă. Din nou, „majoritatea (pacienților fiind, n.red) diagnosticați în stadii târzii” ale bolii, conform președintelul Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Dina Mergeani.

La nivel global, 20% dintre adulți vor dezvolta insuficiență cardiacă odată trecuți de 40 de ani.

Mai multe detalii și resurse aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE