Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

30 de persoane arestate în Ankara în urma unui marș Pride

Poliția din capitala Turciei, Ankara, a dispersat un marș de susținere LGBTQ+ și a reținut zeci de persoane. O contramanifestație a fost organizată în apropiere și de un grup religios conservator, care vede comunitatea LGBTQ+ drept o amenințare.

Autoritățile turce au interzis evenimentele Pride din întreaga țară din motive de securitate, dar aproximativ 50 de persoane care purtau steaguri curcubeu au mărșăluit marți spre un parc din oraș.

Ofițerii de poliție au oprit grupul și au reținut cel puțin 30 de persoane, potrivit organizatorilor. Unii dintre cei arestați au fost forțați să cadă la pământ, în timp ce poliția ar fi folosit gaze lacrimogene și spray-uri cu piper.

Marșurile Pride din Turcia

Turcia a permis anterior desfășurarea marșurilor Pride, primul având loc în 2003, în anul următor venirii la putere a președintelui populist Recep Tayyip Erdoğan și a partidului său AK.

În ultimii ani, guvernul a adoptat o abordare dură față de evenimentele publice ale grupurilor care nu reprezintă viziunile sale conservatoare și tradiționale din punct de vedere religios. Un număr mare de arestări și utilizarea de gaze lacrimogene de către poliție au însoțit evenimentele Pride.

Săptămâna trecută, la Istanbul, poliția a dispersat marșul anual Pride și a reținut pentru scurt timp peste 300 de persoane. Toate persoanele reținute au fost eliberate între timp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE