Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2500 de psihologi ajută printre ruinele din Turcia. Specialiștii spun că stresul post-traumatic poate dura zeci de ani

Psihologii spun că greul va continua pentru oamenii din Turcia. Stresul post traumatic va începe să își facă simțită prezența și netratat, acesta poate să dureze și zeci de ani. Peste 2500 de psihologi și consilieri sunt în teren în zonele afectate pentru a-i ajuta pe cei care au pierdut totul. Cei care au supraviețuit cutremurului din 1977 își aduc aminte până în ziua de azi scenele care i-au marcat pe viață. Menționăm că urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

La aproape 50 de ani de la cutremurul din 1977, Dorina Barcari își aduce aminte de acea zi ca și cum ar fi fost ieri. Avea 27 de ani la timpul seismului.

Dorina Barcari: „Eram aici, în casă, tatăl meu scria ceva la birou. Când a început cutremurul, eu, mama și fostul soț stăteam aici, sub ușă. Și el scria liniștit. Și eu i-am zis ”vino să stăm împreună, murim sau trăim cu toții.”

Familia ei a fost norocoasă. Casa în care locuiau era bine consolidată. În dimineața după cutremur a luat Bucureștiul la pas. Abia atunci a văzut de fapt cât de gravă era situația. Alături de fostul ei soț care era artist, au decis să fotografieze dezastrul. Dar și-au promis că nu vor developa niciodată pozele. Ar fi fost prea dureros.

Dorina Barcari: Sunt niște lucruri greu de imaginat. Pentru că sigur, te gândești, ”da, niște dărâmături”. Nu! Sunt niște obiecte care atârnă și obiectele alea, fiecare lucru îți vorbește. Când vezi o jumătate de pat, o draperie, o plapumă. Dar am văzut și alte lucruri mai groaznice, ce pot să spun. Și a murit multă lume atunci. Am văzut multe lucruri … cum să spun. Cred că memoria mă apără pe mine să nu-mi aduc aminte exact. Dar lucrurile au fost inimaginabil de impresionante.”

Cum poate fi combătut stresul post traumatic

Amintirile se vor dilua cu timpul, dar nu vor dispărea niciodată, spun psihologii. Stresul post traumatic însă poate să combătut dacă este identificat la timp.

Radu Leca, psiholog: „Odată cu evenimentele negative din viața noastră, organismul nostru începe să se resimtă din punct de vedere emoțional, subiectul tinde să se ducă spre o zonă de stres care are tipuri de reacții concrete. Numărul unu, reacționează la zgomote mici și mari diferit de toți ceilalți din jurul său. O ușă trântită reprezintă un element de panică.”

Totul ține doar de deschiderea oamenilor de a accepta terapia sau psihologul. Dar în Europa, doar aproximativ 40% dintre oamenii care ar avea nevoie de un psiholog chiar aleg să meargă la terapie.

Radu Leca, psiholog: „Stresul post traumatic se va manifesta la nivel social în Turcia și în următorii 10 ani de zile. Oamenii vor plânge necontrolat, manifestări depresive, oamenii se vor ascunde și vor merge pe lângă bordură, manifestări anxioase, oamenii vor refuza de multe ori să iasă din case de frica unui nou cutremur.”

Peste 2500 de psihologi și consilieri sunt în teren în zonele afectate din Turcia pentru a le oferi oamenilor suportul necesar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE