Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”23.000 de ani” de concediu medical au fost luați în primul trimestru din 2023, în România

Românii și-au luat 8,41 milioane de zile de concediu medical în primele trei luni din 2023, echivalentul a 23.000 de ani, conform datelor transmise de CNAS la solicitarea HotNews.ro.

Ce spun guvernanții despre situația concediilor medicale

Premierul Marcel Ciolacu s-a plâns de numărul mare de concedii medicale 2022, mai exact 8,1 milioane, la o populație activă de 6 milioane, echivalentul a ”140 de ani de nemuncă în România”. Marcel Ciolacu califică situația drept "un abuz", mai ales că datoria cumulată este de 6 miliarde de lei.

"Am cerut o analiză foarte clară, să vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniul privat, sunt din domeniul public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, nu în România, în Europa. Va urma să-mi vină acest raport, pe care o să-l facem public. Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România", a adăugat premierul, citat de Agerpres.

Şeful Executivului a mai precizat și că în urma consultărilor cu partenerii de coaliţie va apărea un calendar de implementare a unor măsuri impuse şi de angajamentele din PNRR - asta după ce a fost întrebat dacă vor exista modificări la plata CASS, începând de la 1 septembrie.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că au existat discuţii în coaliţie cu mult timp în urmă pe tema concediilor medicale, arătând că este o problemă de sistem şi că decizia care va fi luată în acest caz trebuie să aibă la bază o radiografie a întregului domeniu.

"Este un aspect pe care l-am discutat în coaliţie cu mult timp în urmă, nu a apărut acum. Din analiza pe care am făcut-o la vremea respectivă a rezultat foarte clar că este o problemă de sistem şi în felul acesta va trebui ca decizia care va fi luată în acest sens să aibă la bază o radiografie a întregului sistem, pentru că, într-adevăr, sunt sume foarte mari care trebuie plătite pe concediile medicale şi de la Ministerul Sănătăţii avem nevoie de această analiză şi concluziile cu măsurile şi propunerile aferente", a afirmat Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE