Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2024 ar putea fi cel mai călduros an din istorie: Experții Copernicus spun că temperaturile vor continua să crească

2024 are toate șansele să devină cel mai călduros an din istorie, susțin experții Copernicus. Temperaturile vor continua să crească. Vom avea din ce în ce mai multe fenomene extreme, precum furtuni puternice sau caniculă. Deja luna iunie a fost declarată cea mai călduroasă din istorie, dar și a 12-a lună consecutivă în care s-a depășit pragul de 1.5 grade Celsius.

”Este pentru prima dată când am avut un șir atât de lung de luni în care s-a depășit pragul de 1.5 grade”

1.5 grade Celsius. Deși pare o creștere mică de temperatură, înseamnă diferența între o planetă pe care putem locui sau nu. Prin Acordul de la Paris, majoritatea țărilor au căzut de acord că trebuie să păstreze creșterea temperaturii sub pragul de 1.5 grade celsius față de era industrială, adică momentul în care emisiile de carbon au început să crească.

Carlo Buontempo, Directorul Copernicus: Este pentru prima dată când am avut un șir atât de lung de luni în care s-a depășit pragul de 1.5 grade. Este o valoare pe care dacă o depășim, distrugerile cauzate de schimbările climatice se vor înrăutăți.

Ar putea declanșa schimbările ireversibile în România

Depășirea constantă a pragului de 1.5 grade înseamnă schimbări majore în stilul nostru de viață. Înseamnă degradarea agriculturii, deșertificare, punerea în pericol a speciilor și a resurselor naturale. Apă și mâncare.

Barbara Bendandi, Director de Conservare ”Fondul Mondial Pentru Natură”: Depășirea acestui prag de 1,5°C s-ar putea declanșa schimbările ireversibile în România. Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile și consecințelor concrete se manifestă prin valuri mai lungi și mai dese de căldură intensă, în mod special în marile orașe, secete prelungite. Și Dobrogea și Oltenia sunt regiunile care vor suferi cel mai mult din cauza deșertificării.

Topirea ghețarilor, deși pare să fie o problemă departe de noi, are efecte la nivel global. Schimbarea salinității apelor, creșterea nivelului lor și schimbarea climatului pot să ducă la extincția speciilor, dar și la crize alimentare sau la migrații în masă.

La baza schimbărilor stau emisiile de gaze cu efect de seră care se adună în atmosferă

Procesul efectelor schimbărilor climatice funcționează precum un bulgare de zăpadă. La baza schimbărilor stau emisiile de gaze cu efect de seră care se adună în atmosferă. Până în 2050 acestea trebuie să ajungă la zero.

Barbara Bendandi, Director de Conservare World Wildlife Fund: Trebuie să reducem urgent emisiile cu de gaze cu efect de seră prin îmbunătățirea tehnologiei, dezvoltare, energie regenerabilă, transport public și reciclare. Atunci când habitatele naturale sunt degradate, sunt fragmentate, sub-exploatate sau poluată, natură își își pierde capacitatea de a capta și stoca carbonul și în acest mod crește și frecvența și gravitate dezastrelor naturale.

Previziunile Copernicus

Experții Copernicus, care monitorizează temperaturile la nivel global, spun că e posibil ca 2024 să fie cel mai călduros an din istorie.

Carlo Buontempo, Directorul Copernicus: Este mai mult ca sigur că 2024 va depăși recordurile. Ar trebui să avem foarte multe anomalii de temperatură negativă ca să nu se întâmple asta. Deci cred că este foarte, foarte posibil că 2024 va fi cel mai călduros an din istorie.

Studiile arată că în fiecare an mor aproximativ 400.000 de oameni din cauza schimbărilor climatice, iar cifra va crește la 700.000 până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE