Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacurile de la Paris: 19 oameni au fost găsiți vinovați de terorism. Care au fost reacțiile supraviețuitorilor la aflarea sentințelor

19 dintre cei 20 de acuzați în procesul privind atacurile de la Bataclan au fost găsiți vinovați de terorism de către un tribunal din Paris. Printre ei se numără și Salah Abdeslam, considerat singurul supraviețuitor al grupului de atentatori. El a fost condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Verdictul vine după 10 luni de audieri. Acesta a fost cel mai mare proces penal desfășurat vreodată în Franța, în care sute de supraviețuitori au oferit detalii șocante despre ce au trăit în noaptea de 13 noiembrie 2015. De la faptul că s-au târât pe lângă corpuri neînsuflețite ca să iasă din sala de concerte Bataclan, că au fost ținuți ostatici de oameni înarmați sau că s-au adăpostit de tirurile puștilor Kalașnikov.

Principalul suspect, Salah Abdeslam, a declarat la începutul procesului că este un „soldat” al Statului Islamic, care și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. 130 de oameni au fost uciși în 2015, în ceea ce este considerat cel mai grav atac pe timp de pace asupra Franței. Timp de câteva ore, militanți islamişti au ținut sub teroare Parisul, cu atentate care au vizat sala de muzică Bataclan, șase baruri și restaurante din centru și Stade de France.

Reacțiile supraviețuitorilor  

Sophie, o supraviețuitoare a atacului terorist de la sala concertului Bataclan, a răspuns cu ușurare și cu lacrimi în ochi după verdictele de miercuri. „Sentințele sunt destul de grele. Nu vor ieși imediat din închisoare. O să ne bucurăm, mă simt foarte uşurată,” a declarat Sophie.

Supraviețuitorul Bataclan, Bruno Poncet, a descris decalajul de aproape șapte ani dintre atacuri și verdictele procesului ca fiind „nu rău”, adăugând că „ceea ce am câștigat este experiență”.

„Tocmai am scris o carte numită <Bucuria ca răzbunare>, pentru că nu sunt deloc într-un spirit de răzbunare. Orice am face, nu-i va aduce niciodată înapoi pe cei care au murit, așa că haideți să lăsăm justiția să-și facă treaba pentru care trebuie doar să fim la înălțimea momentul”, a spus el.

Bruno și-a exprimat totuși neliniștea față de verdicte: „Unele sentințe pot părea puțin grele. Mă întreb despre închisorile noastre, care sunt deja supraîncărcate. Mi-e teamă că creăm monștri. Este o reală ușurare să am terminat procesul... există o frică de gol azi dar este timpul să ieșim. Luni mă întorc la muncă, abia aștept”, a adăugat el.

„Modul de a face față acestei grozăvii a fost să reconstruim ca grup, și nu individual. Trebuia să rămânem împreună și să auzim ce a avut de spus justiția după șase ani și jumătate”, a declarat Arthur Dénouveaux, supraviețuitor și președintele asociației pentru victime, Life For Paris.

Rezultatul procesului „nu îi va aduce înapoi pe cei care au murit”

Procesul a fost o oportunitate pentru supraviețuitori și familiile în doliu de a povesti ororile cu care s-au confruntat în noaptea atacurilor. A fost, de asemenea, o șansă de a asculta detalii despre nenumăratele acte de vitejie, umanitate și compasiune dintre străini, care s-au adresat direct acuzatului, relatează Euronews.com.

Înainte ca verdictele să fie citite, sala de judecată a fost plină, cu supraviețuitorii atacului și rudele victimelor, strânși împreună pe băncile de lemn.

Majoritatea suspecților au fost acuzați că au contribuit la crearea unor identități false, că au transportat atacatorii înapoi în Europa din Siria sau că le-au furnizat bani, telefoane, explozibili sau arme. Abdeslam a fost singurul inculpat judecat pentru mai multe capete de acuzare de crimă și răpire în calitate de membru al unei organizații teroriste. El a cerut supraviețuitorilor și rudelor lor să-l „ierte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE