Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

13 flașnetari din nouă țări și-au spus povestea la Iași

Mecanismul ei a fost inventat în urmă cu trei secole, dar sunt câteva zeci de pasionați în Europa care se încăpățânează să o păstreze și în zilele noastre. Este vorba despre flașnetă, o mini orgă folosită pe vremuri de muzicanții ambulanți. O poveste despre muzică, pasiune și sunete armonioase. O flașnetă funcțională poate să ajungă până la 12 mii de euro, iar cea mai ieftină 2.500 de euro, însă deseori este degradată și restaurarea costă mai mult.

Flașnetarii, însoțiți de o maimuță

Atmosfera secolului XIX a cuprins Palatul Culturii din Iași. 13 flașnetari din nouă țări, ultimii pasionați de instrumentul mecanic, și-au spus povestea așa cum o știu mai bine – prin muzică.

„Flașneta are două părți componente foarte importante: această rolă de hârtie care are o perforație, exact ca la calculator pe sistemul. Mișcarea de rotație se transformă în mișcare de translație, jos acolo sunt niște foale, care, prin această mișcare, bagă aer. Dar sunt și niște supape acolo care dau aer atât la compresie, cât și la detentă,” a explicat Geo Pop, flașnetar.

Flașneta a apărut în secolul XVIII, iar un secol mai târziu, mini orga era o obișnuită pe străzile din capitalele europene. Cei doi soți din imagine sunt din Slovacia. Atât de mult le place atmosfera dată de flașnetă, încât cântă de 50 de ani la acest instrument.

La început, flașnetarii erau însoțiți de o maimuță, care la final strângea banii de la spectatori. În zilele noastre, flașnetele sunt însoțite de maimuțe de pluș. Piotr, însă, are și un papagal, Carlos.

„Concertul pe care l-am ținut în Varșovia a fost primit cu atât de mult entuziasm din partea locuitorilor, a presei, a turiștilor, mi-a plăcut atât de mult încât am vrut să mai cânt și nu m-am oprit. Au trecut 23 de ani de atunci,” a spus Piotr Bot, flașnetar din Polonia.

Colecție de muzică mecanică

Flașnetele au putut fi admirate în cadrul Festivalului de Muzică Mecanică de la Iași. Festivalul are loc o dată la doi ani și este la a XIII-a ediție.

„Extraordinar de interesant și captivant pentru cei mici. Din întâmplare, suntem din Marea Britanie și am zis să oprim ca să intrăm că ar fi păcat să pierdem o așa ocazie,” a spus o turistă din Anglia.

„Este un festival care promovează colecția de muzică mecanică pe care noi o avem la Palatul Culturii. Încearcă să reînvie tradiția uitată a flașnetarului,” a explicat Monica Nănescu, directorul Festivalului de Muzică Mecanică de la Iași.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE