Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

12 state membre exprimă "îngrijorări serioase" cu privire la acordul UE privind cerealele ucrainene

Un grup de 12 țări din Uniunea Europeană, printre care Germania și Franța, au exprimat "îngrijorări serioase" cu privire la un acord recent privind tranzitul de cereale ucrainene fără taxe vamale, reaprinzând o controversă politică despre care Bruxelles-ul spera că este sub control.

Acordul a fost încheiat luna trecută, după ce Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria s-au plâns de faptul că afluxul de cereale ucrainene ar fi favorizat concurența neloială și ar fi scăzut prețurile pentru fermierii locali.

Discuțiile cu Comisia Europeană au dus la un acord temporar în baza căruia patru produse alimentare ucrainene - grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui - pot tranzita cele cinci țări estice, dar fără a fi depozitate pe teritoriul lor sau a fi achiziționate pentru consumul intern.

Această soluție este acum contestată de un grup mai mare de state membre, care consideră că acordul este în contradicție cu normele comerciale ale blocului, este lipsit de transparență și necesită consultări suplimentare. Guvernele se întreabă, de asemenea, cu privire la potențialul impact pe care acordul l-ar putea avea pe piețele din afara Estului.

"Suntem în favoarea găsirii unor soluții europene care să țină cont de dificultățile întâmpinate de anumite state membre. Cu toate acestea, integritatea pieței interne nu poate fi o variabilă de ajustare. Măsurile adoptate la 2 mai de către Comisie fără consultarea (celorlalte) state membre, legate de limitarea selectivă a importurilor din Ucraina, ridică serioase îngrijorări, deoarece acestea conduc la un tratament diferențiat în cadrul pieței interne însăși", au scris cele 12 țări într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene.

Scrisoarea, consultată de Euronews, este semnată de miniștrii agriculturii din Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos și Slovenia și este datată 10 mai.

Franța a condus inițiativa colectivă

"Cel puțin, este nevoie de clarificări cu privire la modul în care aceste propuneri și măsuri se referă la normele și funcționarea pieței interne și la politica comercială a Uniunii, în special în ceea ce privește obligațiile UE față de Ucraina care decurg din Acordul de asociere", continuă scrisoarea.

"Această lipsă de transparență este critică."

Reacționând la moțiunea comună, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat vineri că executivul a primit scrisoarea și că intenționează să răspundă "în timp util".

"Am simțit că există argumente foarte clare pentru a acționa în scopul de a oferi sprijin agricultorilor care au fost afectați de acest blocaj", a declarat purtătorul de cuvânt, apărând acordul temporar.

"Este important pentru noi ca fluxul de produse agricole din Ucraina să continue. Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că Ucraina poate continua să își exporte cerealele."

În ceea ce privește chestiunea transparenței, purtătorul de cuvânt a declarat că toate cele 27 de state membre au fost informate cu privire la acordul privind cerealele înainte de adoptarea sa oficială.

Un acord temporar sub control

Acordul încheiat la sfârșitul lunii trecute între Comisia Europeană și cele cinci state membre în cauză - Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria - a venit după ce patru dintre acestea au impus interdicții unilaterale asupra unui amplu import de cereale și alte produse alimentare ucrainene.

Acestea au argumentat că afluxul de bunuri, care sunt scutite de taxe vamale ca parte a sprijinului acordat de UE națiunii devastate de război, distorsiona piețele lor interne, umplea depozitele și făcea să scadă prețurile pentru fermierii locali - un factor demografic cheie în alegeri.

Comisia, care a fost luată prin surprindere de aceste interdicții, a criticat inițial această măsură ca fiind "inacceptabilă" și a subliniat că așa-numitele "culoare de solidaritate" sunt esențiale pentru a oferi o cale alternativă pentru ca grânele ucrainene să ajungă în țările în curs de dezvoltare, deoarece ruta tradițională a Mării Negre rămâne sub controlul strict al forțelor rusești.

Bruxelles-ul a lansat apoi negocieri pentru a elabora o soluție la nivelul UE care să înlocuiască răspunsurile naționale necoordonate și să ofere un anumit grad de siguranță pentru întreprinderile ucrainene.

După aproape două săptămâni de discuții, părțile au ajuns la un acord temporar pentru patru produse ucrainene considerate a avea cel mai mare efect perturbator: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui.

Conform termenilor conveniți, produsele selectate au voie să tranziteze cele cinci țări est-europene, dar nu pot fi depozitate pe teritoriul acestora și nici nu pot fi achiziționate pentru consumul intern. În schimb, acestea sunt trimise direct către alte state membre sau expediate în întreaga lume.

În esență, soluția constituie o interdicție legalizată, dar cu o gamă mai precisă decât cele impuse anterior exporturilor ucrainene.

A doua oară când acordul este criticat într-o săptămână

Acordul vine, de asemenea, cu un pachet de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria și cu promisiunea de a monitoriza îndeaproape tendințele pieței cauzate de alte tipuri de produse agroalimentare.

"Este imperativ ca criteriile folosite pentru a propune valoarea pachetului de 100 de milioane de euro, ca și cele folosite pentru repartizarea acestuia între statele membre, să fie explicate cât mai curând posibil", se arată în scrisoarea comună.

Acest acord urmează să expire la 5 iunie, când se așteaptă ca regimul de scutire de taxe vamale pentru comerțul ucrainean să fie reînnoit pentru încă un an.

"În acest stadiu, nu putem anticipa ce se va întâmpla (după 5 iunie)", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei când a fost întrebat despre o posibilă prelungire.

"Dacă vom avea același scenariu ca acum, când am introdus măsurile de prevenire, suntem pregătiți să luăm în considerare introducerea unor măsuri suplimentare."

Scrisoarea comună marchează a doua oară în această săptămână când acordul privind cerealele este supus criticilor.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat prevederile privind doar tranzitul în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Restricțiile asupra exporturilor noastre sunt absolut inacceptabile. Ne așteptăm ca aspectele problematice relevante să fie monitorizate și ca nicio decizie să nu fie luată fără consultări cu Ucraina. Ne așteptăm la soluții europene puternice în acest context și că toate restricțiile vor fi eliminate cât mai curând posibil", a declarat Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE