Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România și alte patru state UE cer Comisiei Europene să extindă interdicția importurilor de cereale din Ucraina

Miniștrii Agriculturii din cinci state est-europene, inclusiv din România, au solicitat, printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene, să modifice și să extindă reglementările privind restricționarea importului de produse agricole din Ucraina, relatează agenția poloneză PAP, citată de Reuters.

La începutul lunii mai, Uniunea Europeană a impus restricții până la data de 5 mai asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a diminua oferta excedentară de aceste cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Potrivit scrisorii semnate de miniștrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, interdicția nu se aplică asupra bunurilor importate în baza unor contracte încheiate înaintea datei de 2 mai, ceea ce creează riscul ca unele contracte nedatate să nu fie supuse regimului vamal, arată agenția PAP.

În consecință, există riscul unor abuzuri, întrucât autoritățile vamale nu vor beneficia de instrumentele pentru a verifica astfel de documente, au mai precizat oficialii din cele cinci state europene, inclusiv din România.

Totodată, miniștrii Agriculturii au cerut ca restricțiile la import să fie prelungite până la sfârșitul anului.

Restricțiile au fost aplicate în acest an, în condițiile în care în 2022 UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a ajuta țara invadată de armata rusă. În acest condiții, cele cinci ţări, printre care și România, au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu mai au putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei, din cauza războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE