Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 din 4 români nu a plecat în concediu în ultimul an. Doar 1% dintre ei au reușit să ajungă într-o destinație exotică

Publicat de: Euronews

Lipsa banilor este unul dintre motivele pentru care 23% dintre români nu au fost în niciun fel de vacanță în ultimul an, arată datele unui studiu online realizat pe populația digitalizată din România. De asemenea, mai mult de jumătate dintre repondenți nu au avut o vacanță extinsă. Pe de altă parte, doar 13% dintre persoanele din România s-au răsfățat cu cel puțin o vacanță de peste patru nopți în ultimele 12 luni.

Studiul realizat de Destinația Anului și Institutul pentru Orașe Vizionare arată că 77% dintre persoanele care locuiesc în România au fost cel puțin într-o minivacanță în ultimele 12 luni, în vreme ce 23% nu au fost în niciun fel de concediu. Potrivit cercetării, a fost luată în calcul un public comercial general, adică o populație adultă de 9,4 milioane de persoane.

De ce merg românii în vacanță

Românii au motivații diverse pentru a merge în vacanță, începând cu nevoia de recreere și deconectare, până la distracție sau adrenalină. Vacanța înseamnă și un gest de răsfăț, de respect față de sine însuși. Potrivit studiului, peste 60% dintre români vor să își încarce bateriile în concediu, în timp ce 26% își testează limitele prin activități care să le ofere adrenalină.

Minivacanța la munte, preferata de peste 50% dintre români. Grecia, în topul destinațiilor din străinătate

România a fost țara unde au avut loc marea majoritatea vacanțelor din ultimul an: peste 91% din mini-vacanțe și peste 70% din vacanțele mai lungi. Studiile realizate în ultimele doi ani relevă că tendința este ca tot mai mulți români să aleagă să petreacă vacanțe lungi în străinătate.

În cazul minivacanțelor de 1-3 nopți, cei mai multe dintre persoane preferă destinațiile din România. 52% dintre acestea aleg să meargă în minivacanțe la munte, în vreme ce 21 la mare.

În schimb, doar 13% dintre români merg în minivacanțe în străinătate. Bulgaria conduce topul preferințelor (17%), urmată de Spania (16%) și Italia (13%).

Când vine vorba despre vacanțele de peste patru nopți, 71% dintre persoane au ales să meargă în concediu în România. Stațiune montane sunt preferate de 46% dintre cei intervievați, iar 35% aleg să meargă pe litoral să se relaxeze.

Când vine vorba despre destinațiile de vacanță preferate de români, Grecia a fost țara în care și-au petrecut cei mai mulți concediul (22%). Topul este completat de Bulgaria (15%), Italia (12%) și de Turcia (10%).

Potrivit studiului, bugetul cheltuit pe vacanța medie în străinătate este dublu față de cel din România.

Vacanța medie în străinătate a costat 6.000 lei, față de 3.000 lei în România.

Potrivit studiului realizat de AHA Moments, doar 1% parte din români au reușit să ajungă într-o destinație exotică în 2022. Este însă un vis pentru mult mai mulți.

Marea majoritate a românilor preferă să-și organizeze vacanța singuri, fără ajutorul unei agenții de turism. Procentul scade când vine vorba de vacanțe mai lungi sau în străinătate, dar chiar și atunci agențiile au contat sub 1/3 din totalul vacanțelor.

Rezervările de vacanțe online sunt majoritare pentru vacanțe în străinătate sau mai lungi, în timp ce pentru minivacanțe sau vacanțe în România este preferată rezervarea prin telefon sau direct de la fața locului.

Studiul a fost realizat online, la sfârșitul lunii martie 2023, pe un eșantion de 3.000 de persoane, cu vârste de peste 18 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE