Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua mondială fără mașini | București, în topul orașelor poluate și cu trafic aglomerat

Ziua mondială fără mașini este marcată anual la data de 22 septembrie. Scopul este descurajarea circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanță, a transportului în comun.

Bucureștenii renunță greu la mașini, deși, în întreaga lume, peste un miliard de oameni inspiră un aer extrem de poluat, iar studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe.

20% dintre decesele din România sunt corelate cu poluarea

Agenția Europeană de Mediu a constatat că 20% din decesele înregistrate în România sunt corelate cu poluarea, dublu față de media Uniunii Europene și a identificat deopotrivă afecțiunile cauzate sau agravate de particulele nocive din aer.

De departe, cea mai frecventă boală cauzată de poluare este cancerul, urmată de boli cardiovasculare, astm și alte afecțiuni pulmonare, dar și anomalii congenitale.

La nivel european, pe 12 mai 2021, Comisia a adoptat Planul de acțiune al Uniunii: "Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului"  – un element major al Pactului verde european.

Unul dintre obiectivele-cheie de accelerare a reducerii poluării la sursă, până în 2030, este îmbunătățirea calității aerului, pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică.

Cea mai mare poluare din UE - Bulgaria, Polonia și România

Ultimele date Eurostat arată că în rândul statelor membre, cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia şi România.

Într-un raport TomTom Traffic Index, care detaliază tendințele de trafic de anul trecut observate în 404 orașe din 58 de țări, Bucureștiul se află în top 7 orașe cu trafic aglomerat în lume și este primul din Uniunea Europeană.

Organizația neguvernamentală de mediu Ecopolis arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității asociate cu poluarea, cu 27.000 de români decedați anual.

Așadar, măcar de ziua mondală fără mașini, românii pot urma îndemnul dintr-o piesă foarte cunoscută: "E ziua în care nu scot mașina din parcare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE