Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua lui Ceaușescu, la Cimitirul Ghencea. Zeci de români îl regretă, încă, pe fostul dictator

S-au împlinit 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, președinte al României timp de 25 de ani, în timpul dictaturii comuniste. An de an, pe 26 ianuarie, nostalgicii comunismului se strâng la mormântul soților Ceaușescu de la cimitirul Ghencea pentru a-l comemora pe dictator. Așa s-a întâmplat și anul acesta, în ciuda temperaturilor scăzute de afară.

După 32 de ani, zeci de români îl regretă, încă, pe Ceaușescu și consideră ca viața în perioada comunistă a fost mai bună.

Jurnalist: De ce credeți că era mai bine atunci?

Bărbat: „Era ordine în țară, aveai loc de muncă, locuința asigurată. Astăzi dacă ai bani, ai casă. Dacă nu ai, pleci în străinătate.”

„Am prins acea perioadă, aveam 9 ani când a căzut. Nu îmi amintesc să-mi fi lipsit nimic. Este o minciună. Nu era nimeni care să moară de foame.”

26 ianuarie era, înainte de 1989, o adevărată sărbătoare națională, marcată de cultul personalității. Deși România lui Ceaușescu însemna, de fapt, teroare, frig, foame și cozi. Nostalgicii își amintesc, însă, cu plăcere de acea perioadă.

Femeie: „Am trăit foarte bine pe vremea lui Ceaușescu. Am schimbat casele precum ciorapii. Acum, ai un copil și cine îi dă casă?”

Întâlnirea de la mormântul soților Ceaușescu a fost, ca de obicei, prilej de cântece și poezii.

Un bărbat a recitat o poezie pentru fostul președinte.

„Scoală-te, nea Nicule, din morți

Și dă-ne serviciu la toți,

Caci noi am făcut mare păcat

Atunci când te-am împușcat.”

Un sondaj realizat de INSCOP acum doi ani, arată că la 30 de ani de la căderea comunismului, procentul românilor care cred că situația de atunci era mai bună depășește 50%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE