Ziua internațională a Iei, celebrată pe 24 iunie. Cum a ajuns bluza tradițională să fie o adevărată piesă iconică în întreaga lume

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

24 iunie are o semnificație aparte pentru români. Această zi marchează Ziua internațională a Iei românești, dar și Sânzienele și Drăgaica. 

Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care ziua de 24 iunie a fost declarată oficial ”Ziua Iei”. În această zi unitățile de învățământ sunt invitațe să participe la evenimente de promovare a iei, chiar dacă elevii au intrat în vacanță.

Inițiativa a luat naștere în anul 2013, pe rețeaua de socializare Facebook și a devenit în scurt timp un eveniment internațional.

Propus de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, acest eveniment este în prezent celebrat în numai puțin de 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.

Bluza din pânză a impresionat o lume întreagă prin broderiile sale și pentru a readuce aminte acest lucru, oameni din întreaga lume îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

Modelele broderiilor iei româneşti, sunt diferite în funcție de zonă. Și culorile iilor reprezintă un element aparte în costumul popular tradițional. Semnificațiile de pe ie depinde de regiunea din care provin cei care o poartă, dar, mai ales, de vârstă și de rangul social.

Culoarea roșie simbolizează sângele, viața, soarele, focul și iubirea. Culoarea galbenă semnifică lumină, tinerețe, fericire. Verdele înseamnă prospețime, frăgezime, speranță, fertilitate. Albastrul este frumusețea cerului senin. 

Numeroase personalități din țara noastră au integrat în garderoba lor ia. Printre ele se numără regina Maria, principesele Ileana și Elena, dar și cântăreața Maria Tănase. Printre vedetele internaționale care au purtat ia românească se numără și Halle Berry, Adele si Nicole Kidman.

De altfel, Yves Saint Laurent s-a inspirat din tablourile pictorului francez Henri Matisse şi a urcat pe podium ia românească în colecţia din 1981. Creaţia a făcut înconjurul lumii şi a rămas o piesa iconică a brandului Yves Saint Laurent. Totodată, ia s-a regăsit şi în colecţia primăvară-vară Tom Ford 2012.

Lucian Romaşcanu spune că ia românească este un element identitar al culturii noastre, care a depăşit graniţele ţării noastre. Ministrul Culturii a reamintit că România a depus împreună cu Republica Moldova, în martie anul trecut, dosarul pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

„Ia românească, element identitar al culturii noastre, a depăşit graniţele ţării datorită frumuseţii şi ingeniozităţii creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul. Este purtată de bunici, de părinţii noştri şi chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti", a declarat Romaşcanu, potrivit Agerpres.

Ce evenimente sunt de ”Ziua Iei”

De altfel, în mai multe orașe ale țării, această zi este marcată prin diferite târguri și expoziții. Astfel,  în cadrul Târgului de Sânziene - Produs în Bucovina, de vineri, cu ocazia „Zilei Universale a Iei”, pe Esplanada Casei de Cultură, din Centru, va fi prezentată o expoziție de costume populare, specifice județului Suceava.

Totodată, în perioada 20 – 24 iunie 2022, între orele 10:00 – 16:00, la showroom-ul Învie Tradiția din Str. Mihai Eminescu nr. 142, sector 2, din București va avea loc o expoziție de ii tradiționale românești. Modelele sunt variate, așadar, veți avea de unde alege.

Nu în ultimul rând, în zilele de 24, 25 şi 26 iunie 2022, la Muzeul de Artă Populară Constanţa va fi celebrată IA, simbol identitar şi piesă emblematică a costumului tradiţional românesc, purtată deopotrivă de fete şi femei, indiferent de vârstă, la lucru sau în zi de sărbătoare.


Sărbătoarea de Sânziene și Drăgaica

Sânzienele sau Drăgaica e o sărbătoare populară românească care e plină de tradiție și mai multe superstiții, dar și obiceiuri populare.

În folclor, Sânzienele erau considerate a fi femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Mircea Eliade este de părere că Sânzienele continuă un cult roman închinat zeiței Diana (Sanctae Dianae), venerată și pe teritoriul Daciei.

Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul prielnic pentru culegerea plantelor de leac.Taguri