Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Independenței la Chișinău. Republica Moldova sărbătorește 32 de ani de la desprinderea de URSS

Republica Moldova sărbătorește astăzi 32 de ani de la proclamarea Independenței față de URSS. România este alături de Moldova și va continua să sprijine aderarea țării la Uniunea Europeană, a transmis președintele Klaus Iohannis.

La ceremoniile de la Chișinău au participat președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului.

Maia Sandu a marșat pe faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Ea a insistat că apartenența la familia europeană este în măsură să protejeze independența și să asigure pacea.

Maia Sandu: „Este o zi în care celebrăm libertatea și demnitatea noastră. Speranța față de viitorul copiilor noștri. Am reușit să menținem pacea acasă. Noi nu începem războaie, noi nu vrem războaie pe teritoriul nostru sau în altă parte. Alegem calea europeană pentru că alegem pacea. Mai sunt multe provocări, nu ne amăgim cu așteptări false”.

Mesaje de felicitare

Mesaje de felicitare au venit atât din partea României, cât și a Comisiei Europene. Klaus Iohannis și Executivul de la Bruxelles au transmis susținerea fermă pentru integrarea europeană și pentru depășirea problemelor cauzate de războiul din Ucraina. 

Declaraţia de Independenţă a fost produsul schimbărilor geopolitice profunde care s-au produs în lume după prăbușirea Comunismului.  Destrămarea lagărului socialist şi a Uniunii Sovietice a creat contextul favorabil pentru ca foste republici, printre care Ucraina și Moldova, să își declare suveranitatea în raport cu Moscova.

Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia a dus la alegerea primului Parlament democrat, în 1990. Au urmat adoptarea Tricolorului în calitate de Drapel de Stat, condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop și Declaraţia de Suveranitate.

Declarația de Independenţă a fost adoptată la 27 august 1991. Astăzi, Republica Moldova aspiră să devină stat cu drepturi depline al Uniunii Europene. Candidatura a fost depusă la scurt timp de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina și a fost acceptată de Consiliul European în iunie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE