Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniune trilaterală Klaus Iohannis - Maia Sandu - Olaf Scholz, la Cotroceni: ”Republica Moldova e cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova participă la o reuniune trilaterală, găzduită de Klaus Iohannis, la care va lua parte şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Klaus Iohannis dă asigurări Republicii Moldova că România îi va fi alături și îi va oferi sprijin.

”Am transmis doamnei președinte Maia Sandu un mesaj clar: Vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău, cu atât mai mult cu cât Republica Moldova se confruntă cu tentative de subminare a ordinii constituționale. Republica Moldova a făcut demersuri considerabile pentru a întări justiția și a face reforme, pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la graniță și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei. România va fi mereu alături de Republica Moldova. Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune de azi demonstrează acest fapt.”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarațiile făcute de Maia Sandu

”Este foarte important pentru noi că Republica Moldova este partener de dialog cu România și Germania. Vineri, la invitația lui Zelenski, am participat la summitul de la Bucha. Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional pentru pedepsirea crimelor comise de Rusia în Ucraina.

Republica Moldova e cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, iar sprijinul partenerilor noștri este foarte apreciat

Unii au dorit ca Moldova să cadă și astfel să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. Moldova se ține dreaptă. Am fost casă pentru sute de mii de refugiați, am scăpat de șantajul Rusiei privind gazul, am ajutat oamenii să-și plătească facturile.

Vă suntem recunoscători pentru susținerea parcursului nostru de aderare la Uniunea Europeană. În pofida provocărilor fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova, noi continuăm reformele. În vremuri dificile, când valorile noastre sunt atacate, țările democratice trebuie să se ajute reciproc. Republica Moldova se ține dreaptă. Cetățenii noștri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, dar am devenit mai puternici.

Republica Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană care contribuie la o Europă mai puternică. Republica Moldova va fi în continuare un partener sigur în regiune.”, a declarat Maia Sandu.

Olaf Scholz: ”Sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putință”

”În centrul discuțiilor s-a aflat situația dificilă în care se află Moldova. Moldova face parte din familia noastră europeană și salut determinarea cu care a abordat reformele. Republica Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pe acest drum al aderării. Vom merge la Chișinău la 1 iunie, iar această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei.

Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei. Am discutat despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei și consecințele asupra Moldovei. Rusia trebuie să retragă trupele din Ucraina pentru a se ajunge la o pace durabilă

Suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile. Sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putință pentru a se apăra de încercările de destabilizare ale Rusiei”, a declarat Olaf Scholz.

Ce obiectiv are reuniunea trilaterală găzduită de preşedintele Iohannis

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea trilaterală găzduită de preşedintele Klaus Iohannis are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienţei, a stabilităţii şi a securităţii Republicii Moldova şi pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

"Discuţiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm şi neabătut din partea partenerilor Chişinăului, în special în condiţiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale", a arătat sursa citată.

În cadrul întrevederii va fi discutat şi sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE