Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz, sprijin ferm pentru aderarea României la spațiul Schengen în 2023: ”Merită să fie membru deplin”

Olaf Scholz a ajuns, luni, în România. Potrivit Administrației Prezidențiale, aceasta este prima vizită a cancelarului german la București de la preluarea funcției de șef al Guvernului federal de la Berlin.

03/04/2023 , 13:25

Germania sprijină România pentru aderarea la Schengen

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că România merită ”pe deplin” să facă parte din spațiul Schengen.

"Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - şi o spun şi astăzi, aici, răspicat - înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen.

Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens", a precizat Olaf Scholz.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a precizat că România și Germania au ”interese comune puternice legate de asigurarea prosperității și a securității europene

”Acționăm coordonat pentru atingerea acestor obiective atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO. Discuțiile de astăzi au vizat dinamizarea cooperării bilaterale pe toate planurile, în special în contextul actual marcat de multiple provocări și crize suprapuse.

Am evocat liantul autentic dintre cele două țări reprezentat de comunitatea românească din Germania și de cea etnicilor germani din România. Germania nu este doar cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia românească, ci și un aliat de încredere care contribuie la asigurarea securității în regiune.

În prim planul convorbirilor s-a aflat bineînțeles situația de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Am prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei în diferite domenii, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale, precum și măsurile pe care noi le-am luat în sprijinul celor peste 3,8 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granița și a celor peste 110.000 dintre aceștia care au decis să rămână în România.

Este crucial ca toate aceste eforturi să continue cât timp este nevoie, atât din partea partea UE, cât și a statelor membre.

Discuțiile noastre au vizat totodată posibilitățile de creștere a sprijinului României și al Germaniei pentru partenerii estici atât la nivelul UE, cât și în cadrul NATO, mai ales pentru Ucraina și Republica Moldova”, a afirmat Iohannis.

Iohannis: ”Aderarea României la Spațiul Schengen este principalul nostru obiectiv”

”Marea Neagră este acum mai mult ca oricând de importanță strategică. De aceea, susținem că este necesară o prezență sporită a NATO în Marea Neagră, ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele revelante pentru consolidarea securității spațiului eutoatlantic.

Am avut totodată o discuție amplă cu cancerul Scholz privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la Spațiul Schengen este principalul nostru obiectiv.

Germania ne-a fost alături, ne-a susținut activ și i-am mulțumit și astăzi domnului cancelar pentru această abordare.

România își îndeplinește rolul de garant al securității la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spațiu”, a precizat președintele României.

Scholz a fost primit la Bucureşti de preşedintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă. Cei doi vor discuta despre politica europeană, securitate și energie. Apoi se vor întâlni și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cancelarul Scholz se va vedea și cu președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, dar și cu reprezentanți ai minorității germane din România. Reuniunea, găzduită de preşedintele Klaus Iohannis, are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienţei, a stabilităţii şi a securităţii Republicii Moldova şi pentru susţinerea parcursului european al acestei ţări.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relaţiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România şi Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradiţională, relaţii istorice şi interumane extinse, precum şi pe interesul comun în ceea ce priveşte securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Care vor fi subiectele discuțiilor?

În planul afacerilor europene, cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate, cu o atenţie specială acordată procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei şi Republicii Moldova, asigurarea competitivităţii economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice şi tranziţia verde.

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Olaf Scholz vor discuta şi despre situaţia de securitate generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluţiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaţilor, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piaţa globală, precum şi sprijinirea parcursului european al acestei ţări. Va fi abordată şi cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice şi pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre.

Cei doi oficiali vor evidenţia rolul important jucat de comunitatea românească din Germania şi de minoritatea germană din ţara noastră, cu o contribuţie majoră la apropierea şi cunoaşterea reciprocă a celor două naţiuni.

Administraţia Prezidenţială arată că reuniunea trilaterală pe care o va găzdui preşedintele Klaus Iohannis are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienţei, a stabilităţii şi a securităţii Republicii Moldova şi pentru susţinerea parcursului european al acestei ţări.

În cadrul întrevederii va fi discutat şi sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi, informează Administraţia Prezidenţială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE