Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova, Ucraina și alte șase țări fac apel la Meta și la alți giganți din domeniul tehnologiei să lupte împotriva dezinformării

Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la efectele campaniilor de dezinformare duse de Federația Rusă, prim-miniștrii din opt țări europene - inclusiv Ucraina, Republica Moldova și Polonia - au semnat o scrisoare deschisă prin care cer directorilor executivi ai principalelor companii de social-media să ia măsuri mai agresive pentru a opri răspândirea știrilor false pe platformele lor, relatează New York Times.

„Platformele tehnologice au devenit câmpuri de luptă virtuale”

Scrisoarea publicată miercuri le cere liderilor companiilor, inclusiv Meta, compania mamă a Facebook, să ia măsuri „împotriva dezinformării care subminează pacea și stabilitatea” și să stopeze încercările „de a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei”.

„Platformele tehnologice au devenit câmpuri de luptă virtuale, iar puterile străine ostile le folosesc pentru a răspândi narațiuni false care contrazic relatările bazate pe fapte”, se arată în scrisoare. „Anunțurile plătite pe platformele Meta, inclusiv Facebook, sunt adesea folosite pentru a îndemna la tulburări sociale cu scopul de a destabiliza guvernele”. Scrisoarea este adresată directorilor executivi „ai Big Tech” (termen care desemnează marile companii de tehnologie).

Liderii naționali cer companiilor de tehnologie să aloce mai multe resurse pentru a răspunde la narațiunile false; să ajusteze algoritmii pentru a prioritiza acuratețea și veridicitatea în detrimentul angajamentului utilizatorilor; și să marcheze în mod clar deepfakes și postările automate, inclusiv cele produse de Inteligența Artificială. De asemenea, aceștia au solicitat o reglementare mai coordonată din partea guvernelor și un mai bun autocontrol din partea companiilor de tehnologie.

Meta a publicat miercuri o declarație, în care a afirmat că a luat deja „măsuri semnificative” împotriva dezinformării legate de războiul din Ucraina. Meta a declarat că a restricționat, de asemenea, accesul la RT (Russia Today), rețeaua internațională finanțată de Rusia, și Sputnik, un site de știri și comentarii administrat de guvernul rus, care au difuzat în mod constant informații false.

Scrisoarea a fost inițiată de Republica Moldova

Scrisoarea a fost inițiată de Republica Moldova, al cărei guvern afirmă că a fost ținta dezinformării din partea Rusiei din cauza sprijinului său pentru Ucraina.

Luna trecută, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia de incitare la violență și de încercarea de a-i răsturna guvernul, în parte ca o modalitate de a împiedica țara să adere la Uniunea Europeană.

Scrisoarea este semnată de premierii Dorin Recean din Republica Moldova, Petr Fiala din Republica Cehă, Eduard Heger din Slovacia, Kaja Kallas din Estonia, Krisjanis Karins din Letonia, Mateusz Morawiecki din Polonia, Ingrida Simonyte din Lituania și Denys Shmihal din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE