Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Forțelor Terestre. Mesajele președintelui Klaus Iohannis și premierului Nicolae Ciucă

Ziua Forţelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei, potrivit Agerepres.

Cu prilejul Zilei Forţelor Terestre, se organizează manifestări în toate garnizoanele din ţară, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de formaţiile cercurilor militare.

În Parcul Carol din Capitală, la expoziția de armament, au fost prezenți, pentru prima dată, și militari străini din Portugalia, Polonia, Franța și SUA. Au venit cu propria lor tehnică militară.

Mesajul președintelui

Forţele Terestre reprezintă o componentă modernă a Armatei României, cu un rol determinant în garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale, a transmis, duminică, preşedintele Klaus Iohannis.

"Sărbătorim astăzi, 23 aprilie, Ziua Forţelor Terestre, una dintre cele mai importante categorii de forţe ale Armatei României, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Aducem un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu dăruire şi patriotism sub drapelele de luptă ale unităţilor Forţelor Terestre, în ţară sau în misiuni în afara teritoriului României, sub egida ONU, NATO sau a Uniunii Europene. Totodată, cinstim astăzi memoria celor care şi-au sacrificat viaţa, slujind cu onoare şi credinţă patria şi poporul român.

Astăzi, Forţele Terestre sunt o componentă modernă a Armatei României, cu un rol determinant în garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale", se arată în mesajul preşedintelui.

El a adăugat că actuala criză de securitate din Europa generată de agresiunea militară "neprovocată" şi "brutală" a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a scos în evidenţă "încă o dată" importanţa Forţelor Terestre române în asigurarea securităţii ţării noastre şi a Flancului estic al NATO.

Nicolae Ciucă: Apărarea țării este pe "mâini bune"

Premierul Nicolae Ciucă spune că profesionalismul Forţelor Terestre Române, pe care l-a cunoscut din interior în anii carierei sale militare, îi dă încredere că apărarea ţării este "pe mâini bune".

"Prin nivelul competenţelor lor profesionale, dăruire şi, nu în ultimul rând, prin patriotism, militarii Forţelor Terestre şi angajaţii civili deopotrivă contribuie substanţial la capacitatea defensivă a României şi ne reprezintă cu cinste în misiunile comune cu partenerii strategici internaţionali.

Miza este să oferim românilor siguranţa că sunt apăraţi în propria ţară, iar România să-şi îndeplinească în continuare rolul asumat de furnizor de securitate în regiune. Guvernul este deplin angajat în asigurarea capacităţilor operaţionale prin programe de înzestrare a Armatei şi de formare a militarilor în pas cu cerinţele de interoperabilitate cu ceilalţi militari NATO", a transmis premierul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE