Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: Poporul nostru nu va fi înlănțuit. Reacția președintelui ucrainean vine în urma recentelor atacuri rusești

Indiferent cât de perfide sunt acțiunile Rusiei, statul și poporul ucrainean nu vor fi înlănțuiți. Declarația a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski după ce Rusia a lansat o serie de rachete, care au provocat întreruperi de energie electrică, inclusiv la centrala nucleară din Zaporojie.

Atacul a vizat ținte civile

Cel mai recent atac cu rachete al Rusiei asupra orașelor ucrainene a fost întâmpinat cu sfidare și dezgust de către ucraineni, mai ales că acesta a vizat ținte civile. Între timp, armata care apără orașul Bahmut a continuat să respingă încercările rusești de a prelua controlul asupra localității.

”Aceasta este o situație critică. Iar Rusia creează în mod deliberat astfel de situații critice la centrele noastre nucleare. Acest lucru înseamnă pur și simplu, prin definiție, că Rusia nu poate fi un participant de bună credință în nicio relație în domeniul nuclear. Aceasta înseamnă că, dacă industria nucleară rusă va fi supusă mai repede sancțiunilor, lumea va fi cu atât mai sigură. Nu se poate permite unui stat terorist să folosească pentru teroare nicio uzină nucleară, nicăieri în lume,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că atacul de la Zaporojie reprezintă o încălcare gravă a siguranței nucleare.

”Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cea mai mare din Europa. Iar Rusia pune în pericol întregul continentului nostru european comun, inclusiv Rusia,” a explicat Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene.

Nouă persoane au fost ucise, după ce Rusia a lansat o serie de atacuri cu rachete de înaltă precizie care au vizat mai multe orașe din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE