Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski cere sisteme de apărare antiaeriană, după o vizită în orașul port Odesa recent bombardat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul-port Odesa. Acesta a declarat că țara sa dorește să achiziționeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană. Scopul este crearea de scuturi aeriene în jurul acestui oraș, dar și în sudul Ucrainei în general.

Zelenski a evaluat pagubele provocate de recentele lovituri aeriene rusești. Din cauză că Rusia a renunțat recent la acordul privind libera circulație a cerealelor, orașele portuare ucrainene se află acum sub amenințare directă din partea Moscovei. Printre ținte, recentele lovituri aeriene rusești au vizat și Catedrala Schimbarea la Față.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Am ascultat raportul privind înlăturarea consecințelor loviturilor rusești asupra orașului Odesa și a regiunii. Aici, în Catedrala Schimbării la Față, pe care Rusia a încercat să o distrugă, simt că poporul nostru, moralul nostru sunt încă mai puternice. Mai puternici decât teroarea rusă.”

În vestul Ucrainei, o regiune a fost vizată de lovituri aeriene rusești masive, de cel puțin două ori săptămâna aceasta. Potrivit reprezentanților Ucrainei, ținta a fost o bază aeriană importantă din zonă. Însă mai multe rachete și drone au lovit infrastructura civilă, inclusiv cimitirul local.

De asemenea, luptele grele din estul Ucrainei continuă. Trupele ucrainene au anunțat că au eliberat un sat din regiunea Donețk. De asemenea, acestea au înregistrat progrese în zona de lângă Bahmut, în ciuda tirurilor rusești. Ministerul rus al Apărării raportează că a respins nouă atacuri ucrainene în regiunea Donețk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE