Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a vorbit despre scenariul în care Rusia ar urma să atace "cel puțin jumătate din Germania". Care sunt statele aflate "pe listă"

Se înmulțesc avertismentele potrivit cărora Rusia va ataca și alte țări dacă va avea succes în Ucraina. Și, din nou, e vorba de țări membre NATO.

Pe fondul lipsei de armament și muniție în cantități suficiente, ucrainenii se tem de ce e mai rău în războiul cu rușii, iar în acest context, președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit care sunt planurile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. La fel ca mulți specialiști, Zelenski a subliniat că intențiile lui Putin rămân aceleași, adică acelea de a reface fosta Uniune Sovietică.

Zelenski spune că Putin ar urma să atace țări NATO, printre care și "jumătate din Germania"

"Pentru el, noi suntem un satelit al Federației Ruse. În momentul de față, suntem noi, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puțin jumătate din Germania. Chiar și mâine, rachetele pot zbura în orice stat. Această agresiune și armata lui Putin pot veni în Europa, iar apoi cetățenii Statelor Unite, soldații Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa pentru că sunt membri NATO", a spus Zelenski, potrivit CBS News.

Președintele Ucrainei a amintit că nu e prima dată când el afirmă așa ceva. În urmă cu câțiva ani, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Zelenski a transmis un avertisment similar, într-un interviu pentru aceeași sursă. La acea vreme, Ucraina avea deja probleme cu armata rusă care se instalase în Crimeea, pe care o anexase ilegal în 2014.

Liderul de la Kiev a spus, din nou, că această invadare reprezintă un război "împotriva democrației, împotriva valorilor, împotriva întregii lumi".

Atunci când a fost întrebat dacă nu cumva lumea s-a plictisit să tot audă aceste vorbe, Zelensky a dat o replică memorabilă: "Da, s-au săturat să audă mesajul, dar numai cei obosiți, care nu sunt în război, care nu știu ce este războiul și care nu și-au pierdut niciodată copiii."

După cum spune Zelenski, dorința nemăsurată a lui Putin de a reface Uniunea Sovietică provine exact din faptul că aceasta s-a destrămat în anii '90, ceea ce liderii ruși consideră o tragedie.

"El crede în asta. Nu trebuie să-i schimbăm părerea, ci trebuie să-l schimbăm pe el, trebuie să-l înlocuim", a concluzionat Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE