Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de oameni, blocați de nouă ore din cauza zăpezii pe un drum din Iași. ”Nu vine efectiv nimeni” | Răspunsul prefectului: ”Avem doar șase utilaje”

Zeci de oameni au rămas blocați pe un drum din județul Iași, din cauza viscolului și de nouă ore așteaptă să fie salvați de autorități. ”Este vestul sălbatic, varianta ninsă”, este strigătul de disperare al unui șofer care a povestit, în direct la Euronews România, calvarul pe care-l trăiește. În schimb, prefectul județului Iași se încurcă în declarații și dă vina pe birocrație sau TIR-uri care blochează drumul. Însă unul dintre șoferii rămași încă de marți seara a explicat în direct la Euronews că drumul este doar înzăpezit, dar niciun utilaj nu a ajuns la ei.

Aproape 15 mașini sunt blocate pe DJ282 între localitățile Iepurești și Horlești. Adrian Baltariu a povestit că de marți seara, de la ora 23, nu a mai putut înainta pe drumul acoperit cu zăpadă.

”Suntem pe DJ282, între Horlești și Iepurești. Suntem aproape 15 mașini. Stăm de la ora 23 aseară (marți seara). Am venit să ajut pe cineva, să recuperăm o mașină, am reușit să o deblocăm. Din păcate, celelalte turisme au fost surprinse.

Sunt rafale de vânt de 50 de kilometri pe oră. Mașinile se află pe mijlocul drumului sau pe margine. Cu toții ne aflăm pe carosabil. Singurii are au venit până acum au fost cei de la ISU care din păcate nu au putut face prea mult. Au venit cu o șenilată mică. Au preluat persoana accidentată”, a afirmat bărbatul, în direct la Euronews România.

Adrian Baltariu a spus că drumarii nu au intervenit cu utilaje de deszăpezire, iar vremea se înrăutățește.

”Cei de la drumuri sunt inexistenți. Nu am dormit, nu am mâncat, nu știm câtă motorină au ceilalți din mașini. Nu știm dacă sunt vii, nu știm dacă au copii sau nu.

Cei de la ISU au mai oprit, au bătut în geam la ei. În afară de ISU, de pompieri, nu există nimeni aici.

”Rafalele sunt foarte puternice, răscolesc zăpada pe carosabil. Este vestul sălbatic, varianta ninsă”, a spus el.

Prefectul județului Iași dă vina pe birocrație

În direct la Euronews România, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, a afirmat că autoritățile județene au la dispoziție doar șase utilaje pe care le-au trimis pentru a deszăpezi drumurile.

”Din nefericire, sunt doar șase utilaje care lucrează în momentul de față. De ieri stăm în discuții cu dumnealor, din nefericire, sunt doar șase utilaje pentru că acel contract pentru perioada rece s-a terminat și în momentul de față se lucrează pe un contract subsecvent. Discutăm de ieri cu cei de la drumurile județene pentru a putea suplimenta.

În zona Horlești, din cauza unui TIR care a derapat sunt acest probleme”, a spus prefectul județului Iași.

”Transmite-i domnului prefect că nu e niciun tir aici. Nu a venit niciun utilaj decât cei de la ISU care nu au avut ce face”, i-a transmis imediat șoferul blocat din cauza zăpezii prefectului, ambii aflați în direct la Euronews România.

Redăm dialogul purtat între jurnalistul Euronews România, Daniel Coman, și prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru.

Daniel Coman: Care este motivul pentru care niciun utilaj nu a putut ajunge la acești oameni și niciun fel din partea autorităților județene?

Bogdan Cojocaru: Situația pe care o avem noi la drumurile județene este următoarea: sunt disponibile un număr de șase utilaje, conform contractului subsecvent pe care dumnealor au reușit să-l facă în cursul zilei de ieri...

Daniel Coman: Domnule prefect, vorbim despre vieți omenești, nu de contracte. Vedem imagini în direct. Avem această mărturie a unui cetățean care este prins în nămeți de aseară, care a apelat autoritățile în repetate rânduri. Nimeni nu a venit să îi ajute pe acești oameni.

Bogdan Cojocaru: Dar colegii noștri de la ISU au făcut aceste intervenții.

Daniel Coman: Colegii dumneavoastră de la ISU nu pot să scoată oameni din zăpezi și nu pot să-i scoată din acest loc dacă nu este deszăpezit, dacă nu vin autoritățile județene care să le ajute.

Bogdan Cojocaru: Colegii noștri de la ISU au fost în teren. Drumurile județene sunt administrate de Consiliul Județean. Nu vreau acum să pasăm de la unul la altul. În momentul în care există un număr redus de utilaje. Am avut aceste discuții cu cei de la Drumuri Județene și au intervenit pe fiecare sector de drum pe care au putut cu utilajele pe care le-au avut.

Daniel Coman: Ați cerut ajutor din alte județe? În nouă ore, mă gândesc că din alt județ ar fi putut ajunge un alt utilaj.

Bogdan Cojocaru: Domnul Ciucan, care coordonează activitatea pe drumurile județene asta face. Încearcă să mobilizeze activitatea tuturor celor care pot ajuta în momentul de față. O să verificăm din nou aceste activități acolo. Merg la fața locului personal pentru a putea identifica aceste lucruri.

Utilajele, cele de la drumuri județene, au fost pe teren în tot acest timp.

Daniel Coman: Inclusiv pe acest drum?

Bogdan Cojocaru: Nu am verificat acest aspect.

Replica unui șofer blocat pe un drum înzăpezit pentru prefectul Iașiului: ”Nu mă interesează contractele. Spuneți-mi cât mai stăm aici?”

Adrian Baltariu, unul dintre șoferii blocați din cauza zăpezii, i-a transmis din nou prefectului județului Iași că niciun utilaj nu a intervenit pentru a înlătura zăpada.

”Nu este niciun tir pe DJ282. Până în punctul în care sunt aceste mașini blocate, nu a existat și nu există niciun TIR. Nu au venit decât cei de la ISU pe care i-am sunat disperați la 112 și au venit cu o șenilată și au preluat o persoană vătămată pe care trebuia să o preiau eu. Stăm de la ora 23.

Nu mă interesează contractele. Spuneți-mi cât mai stăm aici? De la ora 23 stăm în câmp cu motoarele pornite”, a spus bărbatul.

”Intervenim cât se poate de repede. Voi suna către cei de la drumuri județene și vreau să le cer dumnealor detalii despre acest lucru”, a fost răpunsul prefectului de Iași.

Drumuri cu circulație restricționată din cauza zăpezii în Moldova

Situația drumurilor naționale cu circulație restricționată în zona Moldovei

În acest moment, situația drumurilor naționale cu circulație închisă sau restricționată din cauza condițiilor meteo nefavorabile este următoarea:

Drumuri închise temporar circulației:

• DN 28A, km 27+000 – km 37+661, Pașcani – Moțca (jud. Iași);

• DN 2F, km 11+000 – 17+000, Zapodia – Bălușeni (jud. Bacău)

Drumuri cu circulație restricționată la 7,5 tone:

• DN 2, km 442+211 – 484+230, Suceava – Siret (jud. Suceava)

• DN 29, km 44+100 – 98+608, Botoșani – Manoleasa (jud. Botoșani)

• DN 24C, km 80+000 – 115+000, Ripiceni – Manoleasa-Prut (jud. Botoșani)

Pe timpul nopții, la nivelul DRDP Iași s-a acționat cu un efectiv de 244 autoutilaje și s-au răspândit 2.524 tone material antiderapant.

Carosabilul se prezintă umed, cu sectoare de zăpadă frământată în strat de 1-5 cm, cu ninsori și viscol în majoritatea județelor Moldovei și temperaturi cuprinse între -2°C (Suceava, Bacău, Neamț) și +1°C (Iași, Vaslui).

În continuare, zona Moldovei se află sub atenționare Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, motiv pentru care recomandarea pentru conducătorii auto este de a circula cu prudență și de a evita deplasările fără echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condiții de iarnă.

Informații privind starea drumurilor naționale din zona Moldovei:

Dispecerat DRDP Iași - tel. 0232/213168

Dispecerat CNAIR:

021.9360

021.264.33.33

021.264.33.34

TELVERDE - 0800.809.360

Drumuri închise din cauza zăpezii

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat miercuri dimineața traficul se desfășoară în condiții de iarnă, după ce a nins în județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Din acest motiv, au fost impuse restricții de trafic.

DRUMURI NAȚIONALE CU CIRCULAȚIE ÎNCHISĂ:

- DN 24C Rădăuți Prut – Ștefănești, județul Botoșani;

- DN 29D Botoșani – Ștefănești, județul Botoșani;

- DN 29 Botoșani - Săveni, județul Botoșani;

- DN 28A tronsoane Iași – Târgu Frumos și Pașcani - Moțca, județul Iași.

DRUMURI NAȚIONALE CU TRAFIC ALTERNATIV:

- DN 7, loc. Câineni, județul Vâlcea – căderi de pietre de pe versanți, trafic alternativ, pe un sens.

DRUMURI NAȚIONALE CU TRAFIC RESTRICȚIONAT pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone:

- DN 2 între loc. Suceava și Siret, județul Suceava.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE