Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ciclon a adus temperaturi de iarnă în România. Cum explică experții riscurile fenomenului

Un ciclon care vine din bazinul Mării Mediterane a adus temperaturi cu până la 12 grade mai mici, față de mediile multianuale din această perioadă. Vremea deosebit de rece se va extinde, până la sfârșitul acestei săptămâni. Specialiștii spun că astfel de fenomene sunt intensificate de schimbările climatice.

Adina Croitoru, cercetător în cadrul Facultății de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), a explicat, în direct la Euronews România, care ar fi riscurile fenomenului.

”Intensitatea fenomenelor crește, odată cu rezerva de căldură din atmosferă, aceea despre care vorbim când spunem despre încălzirea globală. Aici se resimte acea încălzire globală - e o rezervă mai mare de căldură, care face ca aceste fenomene să fie violente. Căldura este combustibilul din atmosferă.”

Care sunt riscurile fenomenului

”Mai grav e că venim după o perioadă extrem de caldă, am avut temperaturi de 15-20 grade, la jumătatea lunii martie și spre final. Plantele au pornit în vegetație, sunt în anumite fenofaze, iar acesta e elementul cel mai periculos cu acest val de frig”, spune Adina Croitoru, cercetător în cadrul Facultății de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

Cât va dura valul de răcire

Adina Croitoru, cercetător: ”Răcirea severă, vântul, precipitațiile sunt specifice acestor cicloni mediteraneeni. Ei ar trebui, într-o lună, să își înceteze cea mai mare parte a activității pentru acest sezon.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE