Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vreme de iarnă, în aprilie. Meteorologii spun că un ciclon va aduce frig, ploi și ninsori, în toată țara

Publicat de: Euronews

Iarna nu se lasă dusă din România. Următoarele zile vor fi deosebit de friguroase, avertizează meteorologii. Un ciclon aduce frig, ploi și ninsori în toată țara. Meteorologii ANM au emis coduri galbene și portocalii, valabile din această noapte, până miercuri.

Vor fi temperaturi și cu 10 - 15 grade mai mici decât este normal în această perioadă, iar la munte se va depune un strat consistent de zăpadă.

Ce spun meteorologii

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: ”Dacă astăzi ne bucurăm de temperaturi plăcute, 17-18 grade, prin partea sudică și sud-estică a țării, mâine vremea se va răci accentuat, temperaturi cu 10 grade mai coborâte față de astăzi, maxime mâine de 1-2 grade prin partea de vest a țării, în nordul Moldovei. Sunt valori termice cu 10, chiar 15 grade mai coborâte, față de mediile multianuale, iar această vreme deosebit de rece se va extinde până la sfârșitul acestei săptămâni.

Dar mai importantă ar fi evoluția unui ciclon care vine din bazinul Mării Mediterane, ne va aborda din această seară. Abordarea va fi dinspre sudul României, precipitațiile se vor extinde, practic, vremea se va înrăutăți din această noapte.

De aceea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și un cod portocaliu, care intră în vigoare în această noapte, la ora 23. Va fi valabil până miercuri dimineață la ora 10, interval în care vor, fi, pe de o parte, cantități însemnate de precipitații, 25-30 de litri pe metru pătrat. Ne așteptăm la ploi în partea sud-estică, în Transilvania, Banat, lapoviță și ninsoare, ninsori abundente în Carpații Meridionali, la peste 1.400 de metri. Se va depune un strat consistent de zăpadă, echivalentul în apă a acestor precipitații sub formă de ninsoare urmând să depășească 30-40 de litri pe metru pătrat.”

Meteorologii consideră că vremea din această perioadă va semăna mai mult cu cea din iarnă.

”Mai degrabă, o vreme de iarnă, în această perioadă, cu temperaturi mult sub normele climatologice și precipitațiile sezonului rece”, spune Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

Cum va fi vremea în București

”Și în capitală va fi o înrăutățire a vremii, din această noapte, când vântul se va intensifica, va sufla cu peste 6 kilometri pe oră și va ploua temporar. Ne așteptăm ca în capitală să se înregistreze o cantitate de apă între 15 și 25 de litri pe metrul pătrat. Mâine nu vor fi mai mult de 6-7 grade.

Noi vorbim de vortex în stratosferă. Acesta se estompează acum, în perioada de primăvară, nu mai are intensitate. Vorbim de un vortex la scară planetară, este mai degrabă o undă, o masă de aer rece care se extinde peste continent”, spune Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

ANM: Toată Europa este afectată de acest val de frig, inclusiv România

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: ”Furtuna Matias, așa cum a fost denumită de presa franceză, a traversat Franța, Germania, ea acum se găsește în Ucraina. Practic, este un ciclon atmosferic, a traversat țara noastră, a determinat în weekend ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Acum vine un nou ciclon dinspre bazinul mării Mediterane, de asemenea, destul de intens și de aceea vremea se înrăutățește.

Inclusiv săptămâna mare, perioada 9-15 aprilie va aduce temperaturi mai coborâte față de medie, dar nu atât de coborâte cum vor fi în această săptămână, când vorbim de un regim termic, mai degrabă pentru final de februarie, nicidecum pentru început de aprilie”.

Potrivit meteorologilor, după jumătatea lunii aprilie sunt informații că vremea se va îmbunătăți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE