Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece ani de la accidentul lui Michael Schumacher. Despre septuplul campion mondial din Formula 1 nu se mai știe mare lucru de atunci

Pe 29 decembrie se împlinesc 10 ani de când marele Michael Schumacher a suferit un grav accident la schi, soldat cu o afecțiune cerebrală severă. De atunci, doar familia și câțiva apropiați ai pilotului de Formula 1 au putut să-l vadă.

Michael Schumacher s-a născut pe 3 ianuarie 1969, în Germania, iar la vârsta de doar 4 ani, a concurat deja în prima cursă de karturi. A debutat în Formula 1 în 1991, la 22 de ani, în Marele Premiu al Belgiei. O carieră în Formula 1 care a durat mai bine de două decenii. Ultima sa cursă a fost așadar 21 de ani mai tâziu, în 2012, în Marele Premiu al Braziliei.

Zece ani de la accidentul lui Michael Schumacher

De-a lungul carierei, el a pilotat pentru patru echipe: Jordan, Benetton, Ferrari și Mercedes.

Schumacher deține recordul de 7 titluri de campion mondial, la egalitate cu Lewis Hamilton și are 91 de curse câștigate. Patru dintre acele titluri au fost consecutive și au venit la volanul Ferrari.

La un an după ce a încheiat cariera sportivă, a venit acel moment fatidic, pe 29 decembrie 2013. Michael Schumacher își petrecea atunci sărbătorile alături de familie, în stațiunea Meribel, din Alpii francezi. În timp ce se afla pe o pârtie de ski, a avut loc teribilul accident.

Pentru că zăpada nu era prea bună pentru schiat, așa cum i se plânsese soției, el a căzut și s-a lovit la cap de o piatră, iar lovitura a fost extrem de gravă. Se afla atunci alături de fiul său, Mick, care avea 14 ani la acea vreme.

El a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Grenoble, unde a fost diagnosticat cu un traumatism cranian sever și cu o hemoragie cerebrală. Schumacher a fost indus în comă și a suferit două operații pe creier la spitalul francez.

După aproape o jumătate de an, a fost transferat, pe 16 iunie 2014, la o clinică din Lausanne, unde a rămas câteva luni, până pe 9 septembrie 2014, când familia a decis să-l ducă la reședința sa din Elveția, lângă Geneva. Acolo primește toate îngrijirile necesare.

Michael Schumacher împlinește 55 de ani pe 3 ianuarie 2024

Peste câteva zile, Michael Schumacher va împlini 55 de ani. Informațiile despre starea sa sunt foarte reduse, iar soția sa a declarat recent că are foarte mare grijă de el și că Michael nu mai este așa cum era înainte.

Având în vedere lipsa de informații, unii neurologi de renume susțin că e posibil ca Michael Schumacher să se afle în continuare într-o stare aproape vegatativă, după ce a fost scos din comă în 2014.

VEZI GALERIA
9 imagini

Într-un documentar din 2020, neurochirurgul elveţian Erich Riederer a dat unele detalii: "Respiră, inima îi bate, probabil că poate să stea în picioare şi să facă paşi mici, cu ajutor, dar nu mai mult de atât", a spus medicul Erich Riederer, citat de TMC. El a precizat atunci că șansele ca Michael Schumacher să-și revină sunt aproape inexistente.

Cea care a avut grijă să păstreze timp de zece ani secretul despre starea lui Michael Schumacher este chiar soția sa, Corinna. În 2021, ea a dat un scurt interviu, în care nu a dezvăluit prea multe despre starea septuplului campion mondial.

"Michael este aici. Este diferit, dar se află aici. Şi asta cred că ne dă putere. Suntem împreună, trăim împreună acasă, iar el se află sub tratament. Facem totul pentru a-i îmbunătăţi starea, pentru a ne asigura că se simte confortabil şi pentru a-l face să se simtă parte din familia noastră, din ceea ce ne leagă", a spus Corinna Schumacher, la acea vreme.

Pentru a-l ajuta pe Michael să re refacă, familia ar fi încercat să-l urce în mașină, pentru a-i stimula creierul să-și amintească cele mai familiare chestiuni, inclusiv sunetul de motor, potrivit publicației Bild. Au fost făcute chiar și unele experimente medicale pentru a-i stimula recuperarea cerebrală.

"S-au făcut multe, datorită posibilităților medicale moderne, dar nimic nu mai este ca înainte", s-a rezumat să spună fratele lui Michael, Ralph.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE