Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zaiafet pe Lună: Festivalul zero-waste din România, cu concerte și activități conectate cu natura

România, alături de țări precum Cipru sau Malta au rate de reciclare sub 20%, potrivit datelor statistice, la nivelul Uniunii Europene. Pe primul loc se află Germania, cu o rată de 70%. Din dorința de a inspira publicului un stil de viață sustenabil, bazat pe reciclare, două tinere din Cluj-Napoca au conceput primul festival din România fără plastic sau risipă alimentară.

La 30 de km de Cluj-Napoca, în satul Luna de Jos, în incinta parcului istoric Teleki, se desfășoară Zaiafet pe Lună. Este un festival comunitar creat de două prietene: Irina și Andra, care și-au dorit să îndrume publicul spre o viață prietenoasă cu mediul. 

Irina este un grafic designer care îmbină în organizarea festivalului pasiunile ei: arta, istoria și natura.

Irina Tiba, organizator festival Zaiafet pe Lună: Ceea ce ne diferențiază pe noi de alte evenimente este că ne bazăm pe principiile sustenabilității și anume refuzăm, reutilizăm, reducem, reciclăm și compostăm - acestea sunt regulile noastre de bază. Refuzăm unica folosință, reutilizăm tot ceea ce ne vine în mână.

În cadrul festivalului, accentul este pus, în special, pe combaterea risipei alimentare

Cami ține un atelier despre cum putem să aruncăm mai puțină mâncare și să avem o listă de cumpărături  mai organizată, chiar și în cadrul unui festival.

Cami Gui, Coordonator Food Waste Combat și Banca pentru Alimente Cluj: Sustenabilitatea hranei la un festival aș privi-o din două puncte de vedere: ce tip de hrană introducem prioritar, dieta bazată pe plante. Recomandăm și eu, și oamenii care susțin sustenabilitatea, și dacă se poate să lipsească de tot carnea și a 2-a este de unde vine mâncarea asta și cât de bine gestionăm risipirea ei. Prioritar ar trebui să vină de la producătorii locali.

Există și un spațiu special amenajat pentru camping unde timp de trei zile participanții pot să înnopteze la cort. Sunt încurajați să-și aducă vesela de acasă și să consume băuturile în recipiente reutilizabile.

Andra Broz, organizator Festival Zaiafet pe Lună: Pentru cei care nu au, folosim aceste farfurii din tărâțe presate, care sunt comestibile și destul de sănătoase - se pot mânca sau arunca la groapa de compost și se degradează într-un timp extrem de scurt.

Cum arată programul festivalului Zaiafet pe Lună

VEZI GALERIA
4 imagini

Andra, cealaltă fondatoare a festivalului a mizat și ea pe propriile pasiuni: muzica clasică și horticultura. Pe lângă atmosfera creată de cele două fondatoare, vizitatorii sunt atrași de pădurea de stejari seculari în care se desfășoară festivalul, dar și de atelierele educative. 

Vizitator: Nu mai știu alt festival ca ăsta, este primul și singurul festival, de asta și mi se pare extraordinar, din toate punctele de vedere, dincolo de conceptul zero waste. Sunt ateliere educative, este și un bazar foarte drăguț cu obiecte sustenabile sau reciclate și seara sunt concerte cu artiști locali și mai departe de locali și după e petrecere.

Transportul din oraș către festival se face cu un autobuz pus la dispoziția vizitatorilor de către organizatori. Prețurile biletelor variază între 125 de lei și 625 de lei.

Aflat la a doua ediție, Zaiafet pe Lună crește anual. La prima ediție numărul participanților a fost de 400 pe zi, iar anul acesta a ajuns la 600.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE