Președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut o afirmație interesantă, la o zi după ce a reușit să ajungă la un „armistițiu temporar” cu Donald Trump, în ceea ce privește tarifele reciproce între cele două țări.
Liderul de la Beijing a afirmat că „intimidarea” (n.r.: bullyng-ul) și hegemonismul ți se întorc împotrivă", cu referire voalată la Statele Unite ale Americii și la lupta dintre cele mai mari economii ale lumii.
„Nu există câștigători în războaiele tarifare sau în războaiele comerciale. Intimidarea (n.r.: bullyng-ul) sau hegemonismul duc doar la autoizolare", a declarat Xi, care a reiterat un avertisment pe care l-a făcut de-a lungul confruntării comerciale cu președintele american Donald Trump. El spune că aceste mari schimbări, nemaiîntâlnite într-un secol, se accelerează, ceea ce „a făcut indispensabile unitatea și cooperarea între națiuni”.
Xi Jinping, replică memorabilă pentru Donald Trump
Xi Jinping a ales să transmită acest mesaj, care prezintă China drept un lider global și un apărător al comerțului liber, în cadrul unui summit al oficialilor din America Latină și Caraibe, unde au participat și președinții Braziliei, Columbiei și Chile, care a avut loc la Beijing. Această regiune a Americii de sud și Centrale a devenit din ce în ce mai prinsă în mijlocul unei lupte pentru influență între SUA și China.
În timp ce Casa Albă salută pauza tarifară drept o victorie pentru Statele Unite și o demonstrație a „expertizei de neegalat a lui Trump în obținerea de acorduri în beneficiul poporului american”, analiștii chinezi și mass-media de stat sărbătoresc acordul drept „o victorie uriașă” pentru China și o justificare a poziției dure a Beijingului.
„Acest lucru arată că aceste contramăsuri ferme și poziția fermă a Chinei au fost foarte eficiente. Măsurile de retorsiune au avut în mod clar un impact semnificativ asupra SUA, determinând guvernul său să reducă tarifele la nivelurile de referință, în urma discuțiilor”, a fost postarea Weibo Yuyuan Tantian, un cont de social media afiliat televiziunii de stat chineze CCTV.
China vorbește despre o „victorie” cu SUA
După anunțul lui Trump, din 2 aprilie, privind „tarifele reciproce”, în timp ce multe țări lucrau la încheierea unor acorduri comerciale cu Trump, China a adoptat o abordare diferită, și-a menținut poziția și a ripostat cu tarife pentru mărfurile americane, împreună cu o serie de alte contramăsuri. Timp de peste o lună, tarifele lui Trump asupra importurilor chinezești au rămas la un nivel uluitor, de 145 %, în timp ce taxele de retorsiune ale Chinei asupra bunurilor americane au fost de 125 %, un război comercial care a provocat deja răni economice ambelor părți.
Potrivit declarației comune, acordul comercial la care s-a ajuns presupune că Statele Unite își vor reduce temporar tarifele globale la mărfurile chineze, de la 145 %, la 30 %, în timp ce China își va reduce taxele la importurile americane, de la 125 % la 10 %.
- Taxele de 20% asupra fentanilului, impuse de Trump Chinei, în februarie și martie, vor rămâne în vigoare. La fel și contramăsurile Chinei împotriva SUA, pentru aceste tarife.
Presa de stat chineză a prezentat reducerea tarifelor ca fiind în condiții de egalitate, subliniind că ambele părți suspendă „tarifele reciproce” timp de 90 de zile și elimină tarifele suplimentare impuse reciproc în timpul escaladării rapide și a represaliilor din luna aprilie.
Wang Yiwei, director al Institutului de Afaceri Internaționale, de la Universitatea Renmin, din Beijing, a declarat că poziția dură a Chinei a fost o chestiune de principiu în ceea ce privește susținerea principiilor multilaterale și de liber schimb ale Organizației Mondiale a Comerțului.
„Acesta este un lucru asupra căruia China trebuie să rămână fermă. Dacă nici măcar China nu poate ține linia, nu ar însemna că întreaga lume trebuie să ceară îndurare SUA?", a spus Wang Yiwei, citat de CNN.
Dar China a dat dovadă și de flexibilitate, venind la masa negocierilor, a spus Wang, în loc să insiste asupra cererii sale ca SUA să elimine toate tarifele unilaterale înainte de orice discuție. Acordul a permis ambelor părți să câștige timp, după cum a precizat oficialul chinez.
"Deoarece legăturile economice și comerciale între China și SUA sunt atât de profund interconectate, ambele părți simt durerea. Prin urmare, ideea este de a atenua tensiunea pentru moment și de a împinge problema un pic mai departe, pentru a rezolva treptat diferențele complexe și adânc înrădăcinate. Este ca și cum am trece de la terapia de șoc inițială la o abordare graduală a tratamentului”, a explicat director al Institutului de Afaceri Internaționale, de la Universitatea Renmin, din Beijing.
China oferă o mână de ajutor Americii Latine și Caribelor
Deși administrația Trump prezintă armistițiul tarifar temporar cu China drept o „victorie”, războiul comercial a produs mari daune credibilității americanilor, inclusiv în rândul aliaților săi, după cum a precizat Wang, ceea ce oferă Chinei ocazia de a consolida legăturile cu alte țări.
Timp de câteva săptămâni, China a rămas fermă în fața presiunilor SUA și a lansat o ofensivă diplomatică, prezentându-se ca un susținător al comerțului mondial, mobilizând țările să respingă ceea ce chinezii numesc „intimidarea SUA”. Marți, Xi Jinping a continuat această ofensivă, în ciuda armistițiului comercial și a promis să consolideze „solidaritatea” cu America Latină și cu zona Insulelor Caraibe, regiune pe care Trump a încercat să o „apropie” de orbita Washingtonului. Comerțul dintre China și această regiune a depășit 500 de miliarde de dolari pentru prima dată anul trecut, așa cum a declarat liderul chinez.
Xi a vorbit la deschiderea celei de-a patra reuniuni ministeriale a Forumului China-CELAC, o reuniune fondată în 2014 pentru a consolida influența Chinei în America Latină și Caraibe - și pentru a contesta dominația tradițională a Americii în regiune. CELAC înseamnă Comunitatea Statelor din America Latină și Caraibe.
„China și țările din America Latină și Caraibe sunt membri importanți ai Sudului global. Independența și autonomia sunt tradiția noastră glorioasă. Dezvoltarea și revitalizarea sunt drepturile noastre inerente. Iar corectitudinea și echitatea sunt scopul noastru comun. În fața curenților subterani de confruntare geopolitică și de blocare și a valului de unilateralism și protecționism, China este pregătită să își unească mâinile cu partenerii noștri din America Latină și Caraibe", a declarat Xi Jinping.
De asemenea, liderul chinez s-a angajat să ofere linii de credit în valoare de 66 de miliarde de yuani (9,2 miliarde de dolari) țărilor CELAC, pentru a le sprijini investițiile în infrastructură și dezvoltarea, deși Brazilia a avertizat regiunea să nu devină prea dependentă de finanțarea străină. Liniile de credit vor fi denominate în yuani, o măsură care face parte din eforturile mai ample de a populariza moneda chineză în regiune. În acest fel, președintele Xi Jinping vrea să consolideze prezența Chinei în America Latină și Caraibe.
Țările din America Latină sunt printre principalii parteneri comerciali ai Beijingului. Anul trecut, de exemplu, China a fost principala destinație a boabelor de soia din Brazilia, reprezentând peste 73% din totalul exporturilor de soia ale țării.
Xi a promis liderilor, inclusiv președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și omologului columbian Gustavo Petro, că China va importa, de asemenea, mai mult din America Latină și va încuraja firmele din această regiune să sporească investițiile.
„Este important să înțelegem că soarta Americii Latine nu depinde de nimeni altcineva, nu depinde de președintele Xi Jinping, nu depinde de Statele Unite, nu depinde de Uniunea Europeană. Depinde numai și numai de dorința noastră de a fi mari sau de a continua să fim mici", a declarat președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula.
Beijingul și-a intensificat eforturile în ultimii ani pentru a înlocui Statele Unite ca principal partener de dezvoltare al regiunii, deși inițiativa globală a lui Xi privind infrastructura „Belt and Road” (BRI) a întâmpinat dificultăți în unele țări.
De asemenea, China vede în „curtarea” acestei regiuni o modalitate de a epuiza Taiwanul. Șapte dintre cele 12 țări care au relații diplomatice oficiale cu insula, pe care Beijingul o consideră una dintre provinciile sale, provin din America Latină sau din Caraibe. Haiti și Sfânta Lucia, care recunosc independența Taiwanului, au trimis reprezentanți la Beijing pentru summitul CELAC. Ambasadorul Panama în China a fost, de asemenea, prezent, deși țara din America Centrală a anunțat că nu intenționează să își reînnoiască statutul de membru BRI, care urmează să expire în câțiva ani.
Xi a anunțat, de asemenea, că scutirea de vize va fi extinsă către cinci țări, fără a preciza care sunt acestea.
Delegații au adoptat un plan de acțiune comun care acoperă cooperarea până în 2027, după cum se arată într-o declarație a Ministerului chinez de Externe.
Xi și Lula au semnat o serie de documente de cooperare privind agricultura, energia nucleară și cooperarea tehnică mai largă, conform televiziunii de stat braziliană, citată de Reuters.
Din bunurile în valoare de 240 de miliarde de dolari pe care China le-a cumpărat anul trecut din țările CELAC, puțin sub jumătate au provenit din Brazilia, cea mai mare economie din regiune.
Conform datelor vamale chineze, schimburile comerciale bilaterale dintre China și blocul CELAC s-au ridicat la 515 miliarde de dolari în 2024, față de 450 miliarde de dolari în 2023 și doar 12 miliarde de dolari în 2000.