Oficialii americani și chinezi au încheiat a doua zi de negocieri comerciale în Elveția, întâlniri pe care președintele SUA, Donald Trump, le-a descris drept „progrese mari” și un „reset total”, potrivit Euronews.com.
SUA și China au ajuns la un acord privind tarifele vamale
În întâlnirea de la Geneva, Statele Unite ale Americii și China au ajuns la un acord în ceea ceea ce privește tarifele vamale reciproce. Delegațiile celor două țări au anunțat că pun capăt războiului comercial care a tulburat piețele financiare, conform Reuters.
Părțile au anunțat suspendarea unor anumite tarife actuale pe o perioadă de 90 de zile, începând cu 14 mai. Confirmarea a venit și din partea lui Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA.
Potrivit declarației comune, până pe 14 mai, americanii vor reduce temporar tarifele aplicate produselor chinezești, de la 145% până la 30%, în timp ce China își va reduce taxele aplicate importurilor americane, de la 125% la 10%.
Donald Trump anunțase pe 2 aprilie suprataxarea produselor chinezești.
Comunicatul Casei Albe:
„Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul Republicii Populare Chineze, recunoscând importanța relațiilor lor economice și comerciale bilaterale pentru ambele țări și pentru economia mondială, recunoscând importanța unei relații economice și comerciale durabile, pe termen lung și reciproc avantajoase, reflectând asupra discuțiilor lor recente și considerând că continuarea discuțiilor are potențialul de a răspunde preocupărilor fiecărei părți în relațiile lor economice și comerciale și avansând în spiritul deschiderii reciproce, al comunicării continue, al cooperării și al respectului reciproc,
părțile se angajează să ia următoarele măsuri până la 14 mai 2025:
Statele Unite vor modifica aplicarea taxei vamale suplimentare ad valorem pentru articolele din China (inclusiv articolele din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong și din Regiunea Administrativă Specială Macao) prevăzută în Ordinul Executiv 14257 din 2 aprilie 2025, prin suspendarea a 24 de puncte procentuale din această taxă pentru o perioadă inițială de 90 de zile, menținând în același timp rata ad valorem rămasă de 10 % pentru aceste articole, în conformitate cu termenii ordinului menționat;
și eliminarea ratelor suplimentare modificate ale taxei ad valorem pentru articolele respective impuse prin Ordinul executiv 14259 din 8 aprilie 2025 și Ordinul executiv 14266 din 9 aprilie 2025.
China va modifica în consecință aplicarea ratei suplimentare ad valorem a taxelor vamale pentru articolele din Statele Unite stabilite în Anunțul Comisiei pentru Tariful Vamal al Consiliului de Stat nr. 4 din 2025, prin suspendarea a 24 de puncte procentuale din această rată, pentru o perioadă inițială de 90 de zile, menținând rata suplimentară ad valorem rămasă de 10 % pentru articolele respective și prin eliminarea ratelor suplimentare modificate ale taxelor vamale ad valorem pentru articolele respective impuse prin Anunțul Comisiei pentru Tariful Vamal al Consiliului de Stat nr. 5 din 2025 și Announcement of the Customs Tariff Commission of the State Council No. 6 din 2025;
și adoptarea tuturor măsurilor administrative necesare pentru suspendarea sau eliminarea contramăsurilor netarifare luate împotriva Statelor Unite începând cu 2 aprilie 2025.
După luarea măsurilor menționate anterior, părțile vor stabili un mecanism pentru continuarea discuțiilor privind relațiile economice și comerciale. Reprezentantul părții chineze pentru aceste discuții va fi He Lifeng, vicepremier al Consiliului de Stat, iar reprezentanții părții americane vor fi Scott Bessent, secretar al Trezoreriei, și Jamieson Greer, reprezentant comercial al Statelor Unite. Aceste discuții se pot desfășura alternativ în China și în Statele Unite sau într-o țară terță, cu acordul părților. După caz, cele două părți pot purta consultări la nivel de lucru cu privire la aspecte economice și comerciale relevante."
Știrea inițială:
Negociatorul-șef american, Jamieson Greer, a declarat că întâlnirile de la Geneva au fost „foarte productive”. Cele două mari puteri economice ale lumii caută soluții pentru disputa comercială generată de tarifele impuse de administrația Trump și de măsurile de retorsiune ale Beijingului.
Detaliile exacte ale discuțiilor nu au fost încă dezvăluite, însă secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a precizat că mai multe informații vor fi făcute publice luni.
Totuși, Greer a menționat: „Este important să înțelegem cât de repede am ajuns la un acord, ceea ce sugerează că poate diferențele nu erau atât de mari cum s-a crezut.”
De partea chineză, nu a fost emis niciun comentariu oficial. În schimb, Trump a postat sâmbătă seară pe rețelele sociale că se fac „progrese mari” și că este posibil un „reset total” al regimului tarifar care a destabilizat economia globală.
„O întâlnire foarte bună azi cu China, în Elveția. Am discutat multe lucruri, am căzut de acord asupra multora,” a scris Trump pe Truth Social.
„Pentru binele ambelor țări, vrem ca China să se deschidă pentru afacerile americane,” a adăugat el.
Totodată, înaintea celei de-a doua zile de negocieri, agenția de presă de stat chineză a publicat un editorial în care a avertizat că Beijingul „va respinge ferm orice propunere care compromite principiile de bază sau subminează echitatea globală.”
Negocierile au avut loc la reședința ambasadorului elvețian pe lângă Națiunile Unite.
Conflictul tarifar dintre Washington și Beijing a perturbat piețele internaționale, blocând nave încărcate cu bunuri chinezești în porturi. Aceste negocieri urmăresc rezolvarea unor astfel de blocaje.
Trump a majorat luna trecută tarifele impuse Chinei până la un nivel cumulat de 145%, în timp ce China a răspuns cu taxe de 125% pentru importurile americane. La astfel de niveluri, tarifele echivalează practic cu un boicot reciproc al produselor, afectând un schimb comercial anual de peste 586 miliarde de euro.
În editorialul său, agenția Xinhua subliniază că „negocierile nu trebuie să fie un pretext pentru coerciție sau șantaj” și că „China va respinge cu fermitate orice propunere care compromite principiile sale.”
„Începem de la zero”
Membri ai administrației Trump au declarat că un reset al relațiilor comerciale cu China este posibil.
„Secretarul Bessent a spus clar că unul dintre obiectivele sale este detensionarea situației. Tarifele sunt prea mari ca să putem face afaceri. De aceea au loc aceste discuții acum.”, a declarat secretarul Comerțului, Howard Lutnick, pentru Fox News.
Lutnick a adăugat: „Noi suntem consumatorul principal al lumii. Toți vor să vândă aici. Folosim puterea economiei noastre ca să obținem deschidere pentru exportatorii americani.”
La rândul său, Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Național de la Casa Albă, a spus că este probabil ca „relațiile să fie resetate”.
„Se pare că chinezii sunt foarte dornici să joace corect și să normalizeze lucrurile. Practic, începem de la zero și par să vrea să reconstruiască o relație bună pentru ambele părți.”, a adăugat el
Aceasta a fost prima întâlnire față în față între cele două părți în această etapă a conflictului. Chiar și o reducere modestă a tarifelor – mai ales dacă va fi reciprocă – ar putea readuce încrederea pe piețele financiare.
„Aceste negocieri pentru a începe detensionarea războiului comercial SUA–China erau foarte necesare,” a declarat Jake Werner, directorul Programului pentru Asia de Est din cadrul Institutului Quincy.
„Este un semn pozitiv că părțile au depășit elegant certurile privind cine ar fi trebuit să sune primul.”
Trump a impus tarife asupra mai multor țări, dar disputa cu China a fost cea mai dură. O parte din aceste taxe, de 20%, au fost menite să forțeze Beijingul să oprească fluxul de fentanil sintetic în SUA, în timp ce restul de 125% reprezintă continuarea unei confruntări comerciale începută încă din primul mandat al fostului președinte.