EXCLUSIV. Acordul istoric Ucraina-SUA și piesele din puzzle: rolul României și al Europei, problema Crimeea și garanțiile de securitate

Ucraina a dat o lovitură Rusiei prin semnarea acordului cu SUA privind exploatarea așa-numitelor „pământuri rare” ucrainene. Negocierile au durat săptămâni bune, iar la momentul începerii lor, nu prea mulți dădeau vreo șansă Ucrainei să obțină ceva cu adevărat avantajos.

Între timp - poate și datorită întâlnirii dintre Zelenski și Trump, care a avut loc chiar la Vatican, la funeraliile Papei Francisc - datele problemei s-au schimbat.

Acordul Ucraina-SUA

În exclusivitate la Euronews România, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei, Oleksandr Merezhko, a dat detalii despre acest acord și a vorbit și despre rolul Europei în acest proiect major care include reconstrucția Ucrainei.

Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei: „Eu consider că este cu adevărat un acord istoric, pentru că este vorba despre un parteneriat economic între SUA și Ucraina. Cel mai important, din perspectivă politică, este că e o situație în care ambele părți câștigă, pentru că, în primul rând, îl face pe președintele Trump mai dispus să susțină Ucraina - s-a dovedit că el este un om care face afaceri foarte bune - și este vorba și despre interesul economic al Americii în Ucraina.

Știm, din experiență, că SUA susțin mai mult țările în care companiile sale au interese economice, deci cresc capacitățile noastre de apărare, ne aduce mai aproape de un prieten mare, ca SUA și eu văd asta și ca pe o formă de a descuraja atacurile din partea lui Putin. SUA vor considera că Ucraina nu mai e o țară îndepărtată, pentru că acum au un interes în a opri agresiunea Rusiei."

  • Care e rolul Europei și al României în reconstrucția Ucrainei?

Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei: „E o întrebare pe care mi-o pun și eu. Cred că, pe măsură ce trece timpul, când Ucraina intră în UE, se va ridica și această problemă, iar companiile europene vor intra și ele în acest proiect. Aș vrea să amintesc că și țările europene au ajutat economic, material și în alte feluri, iar această asistență europeană nu a fost mai mică decât cea americană, din perspectiva mea, deci merită să participe la acest proces. Sper ca, în viitor, când Ucraina devine membru UE, va fi și UE în acest fond.

România este un prieten apropiat, un vecin și ne-am dat seama, pe parcursul acestei invazii rusești, că putem să contăm pe români. Suntem recunoscători guvernului țării, poporului român pentru că voi ne-ați oferit diverse ajutoare. Sper că România va avea un rol activ în reconstrucția Ucrainei. Contăm pe susținerea și ajutorul vostru și rămânem prieteni și vecini buni."

  • Cum funcționează fondul de investiții?

Concesii. Acesta este cuvântul cel mai vehiculat atunci când se vorbește despre negocierile pentru încetarea focului în Ucraina. Pentru că o încetare a focului reprezintă condiția principală ca exploatarea „pământurilor rare” să înceapă. În acest sens, concesia pe care a trebuit să o facă Zelenski a fost să accepte propunerea lui Trump ca SUA să nu asigure securitatea Ucrainei, din punct de vedere militar.

Practic, aceasta este și narațiunea pe care Trump a tot prezentat-o, motivând că americanii nu au datoria de a proteja această țară, pentru că, în opinia sa, „războiul a început din cauza lui Joe Biden”.

În aceste condiții, cum pot americanii să înceapă exploatarea acelor minereuri dacă nu încetează focul în Ucraina?

Acest rol de asigurare a securității îl vor avea țările europene, după cum a propus Trump, iar europenii au acceptat. Numai că se știe că Rusia poate fi oprită doar de o forță comparabilă. Și nicio țară europeană nu poate să se compare cu Rusia, din punct de vedere militar. Însă, dacă rușii ar continua atacurile chiar când americanii încep colaborarea cu ucrainenii privind minereurile, e de la sine înțeles că ar putea exista victime și în rândul americanilor. Iar Vladimir Putin nu ar dori un conflict cu cea mai mare putere a lumii.

Între timp, americanii iau în calcul să sancționeze și mai drastic Rusia.

Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei: „Secretarul Trezoreriei americane a spus că Ucraina va fi suverană și independentă, acesta este scopul suprem al Ucrainei și al SUA. Pot să vă dau doar un exemplu acum: am avut informația asta, că președintele Trump e de acord să vândă arme Ucrainei, armament de 15 milioane de dolari. Deci vedem pași concreți care sunt acum făcuți."

Semnarea acestui acord prevede și crearea acelui fond de investiții comun. Iar Oleksandr Merezhko a explicat cum va funcționa.

Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei: „Va fi un fond de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, unde Ucraina și SUA vor avea părți egale și îl vor administra împreună. Profiturile vor fi folosite pentru Ucraina, pentru a dezvolta economia Ucrainei. E vorba despre investiții și dezvoltare. În același timp, acest acord va trebui să fie ratificat în Parlamentul ucrainean, deci există acest cadru, pentru că vor fi și alte acorduri, cu detalii tehnice despre cum se va crea acest fond.

Acesta este unul dintre motivele acestui acord, pentru că este unul foarte înțelept. Pentru a lucra terenul, trebuie mai întâi să se oprească agresiunea rușilor, trebuie să se oprească războiul și trebuie ca teritoriile să reintre sub controlul guvernul Ucrainei, teritorii care sunt acum ocupate temporar de Rusia, pentru că acolo se află minerale. De aceea, acest acord funcționează ca un fel de încurajare ca americanii să ne ajute să eliberăm aceste teritorii și să oprim agresiunea rusă. Nu putem avea o dezvoltare eficientă a resurselor fără să avem pace.

Când am vorbit, în februarie, situația era diferită, aveam un alt fel de tratat care era propus de președintele Trump și care nu părea favorabil Ucrainei la acea vreme. Însă din fericire, datorită diplomaților noștri și ministerelor, am reușit să facem un acord mai onest și care are balanța mai egală. Deci este o schimbare drastică și avem astfel speranțe că va fi susținut nu doar de partidul de guvernământ, ci și de cele din opoziție, pentru că aici se discută despre chestiuni importante pentru supraviețuirea țării noastre. Avem diferite discuții pentru a explica avantajele din acest acord, iar asta durează. În același timp, cred că acest acord va fi ratificat de Parlamentul ucrainean în câteva săptămâni.

În primul rând, nu e suficient să avem un tratat internațional, pentru că nu creează reguli interne pentru aplicarea în Ucraina. De aceea, e nevoie să lucrăm la înțelegeri suplimentare, vom avea nevoie să facem schimbări la buget, schimbări în ceea ce privește taxele, dar și în alte legi. Deci vom încerca să creăm condiții bune pentru companiile care vor face parte din acest proiect de exploatare a resurselor Ucrainei. Totul e bazat pe principii. În primul rând, e principiul de eficiență reciprocă, așa că vom urmări această procedură reciproc benefică cu partenerii americani.

Nu sunt expert în taxe, însă cred că astfel de probleme nu sunt excluse (n.r.: ca acele companii să fie scutite de taxe)."

  • SUA ar urma să vândă armament Ucrainei.

Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei: „În primul rând, avem nevoie de sisteme de apărare aeriană, cum e sistemul Patriot. Asta garantează siguranța vieților umane. Fără rachete americane, am avea foarte multe victime, deci sperăm că americanii vor continua să ne livreze aceste sisteme de apărare. Sperăm și că președintele Trump își va da seama că nu poate face înțelegeri cu Putin și că va ajunge să îi impună sancțiuni mai stricte, ceea ce îl va face pe Putin să se poarte altfel.

Această lege (n.r.: referitoare la sancțiuni majorate pe care SUA vor să le impună Rusiei) este grăitoare și indică o formă de progres care a apărut după ce s-a semnat acordul nostru cu SUA. Deci ideea acestei legi este să oprească mașinăria de război a Rusiei. Aceasta poate fi oprită numai când sunt oprite veniturile care intră în Rusia prin vânzările sale de petrol și gaze.

De asemenea, avem nevoie să fie oprite și firmele din alte țări să ajute Rusia în a ocoli sancțiunile deja impuse. Aceste țări ajută mașinăria de război rusă cumpărând în cantități mari gaze și petrol rusesc. În opinia mea, această lege este un mod în care putem să paralizăm mașinăria de război a Rusiei.

Cred că da (n.r.: acum suntem mai aproape de pace), pentru că, din câte vedem, Rusia va începe să aibă probleme economice serioase până la finalul anului, iar asta se va vedea la nivel de taxe. Rusia a trecut de punctul prin care putea să facă mari cuceriri militare, armata rusă s-a blocat în Ucraina, nu poate face mari progrese pe viitor, deci vedem semne ale fisurilor care apar pe mecanismul acesta rusesc, din punct de vedere economic și politic. Trebuie să continuăm să rezistăm, e important cine va supraviețui mai mult decât celălalt, trebuie să avem susținere americană, europeană și avem nevoie de aceste sancțiuni.”

Își pot recupera ucrainenii teritoriile. Problema peninsulei Crimeea

În tot acest context, ucrainenii speră să-și recupereze teritoriile pe care rușii le-au ocupat și le-au anexat deja. Acest capitol este extrem de delicat, pentru că, printre teritorii se află și peninsula Crimeea, care, deși nu a fost anexată în 2022, ci în 2014, reprezintă un element-cheie, dar și o problemă foarte delicată.

Înainte de întâlnirea Trump-Zelenski, de la Vatican, președintele american a spus că omologul său ucrainean ar accepta ca peninsula Crimeea să rămână a Rusiei.

Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei: „În ciuda tuturor declarațiilor care au fost făcute chiar și în SUA, nu e adevrărat. Adică Ucraina nu va fi de acord niciodată cu niciun fel de concesii teritoriale, iar asta privește Crimeea.

În primul rând, nu putem schimba constituția, nu a fost făcută pentru a permite concesii teritoriale, deci nici nu se discută. De asemenea, cel mai important e că președintele și poporul sunt împotriva acestui fapt. Dacă facem concesii agresorului, va crea un precedent pentru alți agresori potențiali, în alte regiuni ale Globului. Deci nu e vorba doar despre Ucraina, e vorba de legea internațională. Dacă agresorul nu e pedepsit, dacă i se alocă câștiguri, asta reprezintă un pericol pentru pacea la nivel global, e ceva nu ar trebui să permitem.

Sunt niște minciuni totale (n.r.: ceea ce a spus Medvedev, că americanii investesc în Ucraina, o țară care va dispărea), știm că este un mincinos, însă asta este totuși ce crede Putin, pentru că Putin nu-și permite să declare asta public.

Să vă dau un exemplu: 40% din armele Ucrainei, astăzi, sunt fabricate în Ucraina și complexul nostru militar industrial este în creștere, avem tot felul de arme care sunt eficiente. În viitor, îmi imaginez că Ucraina va putea exporta tehnologie militară foarte avansată.

O altă sursă importantă a susținerii noastre este Uniunea Europeană, iar UE și țările din Europa, inclusiv România, s-au angajat să continue susținerea Ucrainei atâta timp cât e necesar, până vor putea fi eliberate teritoriile și Rusia să fie învinsă".

Ucraina și SUA au semnat, la Washington, un acord privind exploatarea în comun a resurselor energetice și mineralelor rare, după câteva luni de negocieri tensionate. Cele două țări au convenit să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție, care să stimuleze redresarea economică a Ucrainei în urma războiului cu Rusia. De precizat că documentul este un proiect de acord, până când el va fi ratificat de guvernul de la Kiev.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că acest acord demonstrează angajamentul ambelor părți pentru o pace durabilă și prosperitate în Ucraina. Pentru Kiev, acordul este considerat esențial pentru accesarea ajutorului militar american.

Ucraina deține rezerve vaste de minerale esențiale, precum grafit, titan sau litiu, care sunt foarte căutate datorită utilizării lor în domeniul energiei regenerabile, al aplicațiilor militare și al infrastructurii industriale.

Acordul vine pe fondul unui război comercial între SUA și China, iar chinezii dețin 90% din stocurile actuale de „pământuri rare” din întreaga lume. Proiectul menționează specific „invazia pe scară largă a Rusiei” și interzice implicarea entităților care au sprijinit mașinăria de război rusă în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE