După multe tensiuni, un acord istoric a fost semnat între Statele Unite și Ucraina privind exploatarea minereurilor rare care face parte dintr-un pachet mai amplu de investiții reciproce pe care Washingtonul și Kievul ar urma să le facă în reconstrucția post-conflict a țării.
Negocierile au început încă de la începutului anului, la scurt timp după ce Donald Trump a preluat mandatul de președinte.
Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Acest acord trebuie văzut cu foarte multe rezerve. Vestea bună este că reprezintă un element care va susține, va da o mână de ajutor moralului societății ucrainene, moralului establishment-ului ucrainean și Armatei ucrainene, chiar dacă nu conține termenul de garanție de securitate..
Totuși, materializarea acestui acord depinde de încetarea războiului. De asemenea, 70% din minereurile rare ale Ucrainei sunt în zona de ocupație rusă sau foarte aproape de linia frontului. Deci, cu atât mai mult este nevoie să înceteze războiul pentru că fără încetarea războiului acest acord nu se va materializa.
Rămâne și chestiunea punerii în practică efectiv, dacă începe să se materializeze, a investițiilor propriu-zise pentru că este nevoie de operațiuni de explorare care durează trei, patru, chiar șase ani în cazul mineritului.”
Acordul dintre SUA și Ucraina privind mineralele rare, un element de presiune asupra Rusiei
Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Apoi, începerea exploatării durează chiar și 10 ani, plus constituirea unor fabrici de rafinare a minereurilor. Deci, este un acord care pe termen lung și foarte lung, greu de materializat. Prefer să îl iau cu rezerve și să așteptăm ca timpul să confirme dacă nu este un element de comunicare al părții americane, poate chiar în direcția Moscovei, un element de presiune, să spună rușilor: «dacă nu doriți să încheiați cât mai repede conflictul și să ajungem la un acord de pace, putem dimpotrivă să ne angajăm, să începem să susținem Ucraina, așa cum a făcut administrația precedentă»
Sau să fie doar un element de comunicare pentru electoratul lui Donald Trump, pentru opinia publică americană. Faptele vor confirma angajamentul real al SUA în acest acord.”
Analistul Ștefan Popescu: „Este plauzibilă retragerea SUA din dosarul ucrainean dacă nu vor ajunge la un acord de pace”
Ștefan Popescu, analist de politică externă: „SUA pot să iasă din negocieri. De altfel, ei au fost foarte clari din acest punct de vedere. Și în 2019 au ieșit din negocierile cu Coreea de Nord. În 2020, au lăsat Afganistanul. Este plauzibilă retragerea SUA din dosarul ucrainean dacă nu vor ajunge la un acord de pace. Cele două acorduri sunt condiționate.”