Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 Mai - Ziua Muncii. Care este originea sărbătorii și cum este marcată în România și alte țări europene

Ziua de 1 mai, cunoscută și ca Ziua Muncii, este o sărbătoare recunoscută de zeci de țări și reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice.

În Europa, evenimentele variază ca mărime și formă, de la celebrări la nivel național până la evenimente mult mai liniștite.

Originile Zilei Muncii

Ziua Muncii este adesea cunoscută ca având un puternic caracter european, însă, în realitate, sărbătoarea își are rădăcinele pe alte două continente.

La 21 aprilie 1856, pietrarii din Melbourne, Australia, au protestat față de ceea ce considerau a fi condiții de muncă nesustenabile. În cele din urmă, muncitorii au obținut o victorie, ajungând la un acord cu angajatorii care a dus la stabilirea zilei de lucru de opt ore. Acest succes a servit drept imbold pentru alte acțiuni și mobilizări împotriva muncitorilor, în special în Statele Unite ale Americii, potrivit euronews.com.

Ziua Muncii, așa cum o numim astăzi, își are bazele și în America de Nord. În mai 1886, în urma unei represiuni violente asupra protestatarilor din Chicago - cunoscută sub numele de afacerea Haymarket - au existat numeroși morți și răniți după un miting pașnic de susținere a muncitorilor care făceau grevă pentru o zi de lucru de opt ore.

La 20 iulie 1889, cu prilejul primului Congres al Internaţionalei a II-a, întrunit la Paris, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago, dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore, relatează Agerpres.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, multe țări europene s-au inspirat din această idee, iar Ziua Muncitorului a devenit globală.

Cum este sărbătorită Ziua Muncii în România

Majoritatea țărilor europene, cu excepția câtorva, acordă muncitorilor o sărbătoare pentru a marca Ziua Muncii. România este una dintre țările în care ziua de 1 Mai este zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Mai mult decât atât, în 2024, bugetarii au o minivacanță la începutul lunii mai, având în vedere faptul că Paștele ortodox este sărbătorit pe 5 mai, Vinerea Mare este de asemenea zi de sărbătoare legală nelucrătoare, iar Guvernul a decis ca și ziua de joi, 2 mai, să fie liberă anul acesta.

În România, ziua de 1 Mai a fost marcată începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti. În 1945, la Bucureşti, au avut loc primele demonstraţii muncitoreşti iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. Astăzi, este sărbătorită prin concerte, ieşiri la iarbă verde sau diverse activităţi festive.

Cum este sărbătorită Ziua Muncii în alte țări din Europa

În Regatul Unit și în Irlanda, ziua de 1 Mai este considerată, în mod obișnuit, ca o întâmpinare a verii, iar folclorul său plin de culoare nu a fost eclipsat de caracterul mai politizat al Zilei Muncii.

Festivitățile florale sunt încă la modă în orașele și satele din Regatul Unit și Irlanda. În consecință, ambele țări recunosc prima zi de luni a lunii ca fiind ”bank holiday”, adică o zi de sărbătoare legală, nelucrătoare, mai degrabă decât Ziua Internațională a Muncii.

În Franța și Italia - două țări în care sindicatelor li se acordă un rol deosebit de puternic - ziua de 1 mai marchează un moment important pentru ca mișcările muncitorești să își facă auzite vocile.

În Danemarca, oamenilor nu li se oferă lucrătorilor o zi liberă. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat sindicatele să se reunească pașnic în fiecare an.

Surse: euronews.com, Agerpres

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE