Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washington Post: Ucrainenilor le lipsesc tot mai mult forțe militare bine pregătite și muniție. Pesimismul crește pe fondul pierderilor suferite

Calitatea forțelor militare ucrainene, considerată cândva un avantaj substanțial în fața Rusiei, a fost degradată după un an de lupte grele soldate cu numeroase pierderi. Lucrul acesta pune sub semnul întrebării capacitatea Kievului de a organiza o ofensivă de primăvară.

Estimare: ucrainenii au pierdut aproximativ 120.000 de militari

Oficialii americani și europeni estimează că în jur de 120.000 de militari ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei rusești, comparativ cu aproximativ 200.000 de militari din tabăra rusă. Lăsând la o parte statisticile, afluxul de recruți lipsiți de experiență, aduși pentru a acoperi pierderile, a schimbat profilul forțelor militare ucrainene. Kievul suferă totodată de un deficit în ceea ce privește muniția, inclusiv obuze pentru artilerie.

„Cel mai valoros lucru în război este experiența în luptă”, a declarat un comandant de batalion din cadrul Brigăzii 46, identificat doar prin indicativul său, Kupol, în conformitate cu protocolul militar ucrainean. „Un soldat care a supraviețuit după șase luni de luptă și un soldat care a venit de la un poligon de tragere sunt doi soldați diferiți. Este cerul și pământul”, a mai spus acesta, citat de The Washington Post.

Astfel de evaluări sumbre au răspândit un pesimism palpabil, chiar dacă în mare parte nerostit, în rândurile forțelor militare de pe linia frontului și chiar în capitala Kiev. Totuși, Ucraina antrenează separate forțe militare pentru viitoare contraofensivă și nu le angajează în mod deliberat în luptele actuale, inclusiv în apărarea Bahmutului, potrivit informațiilor oferite sub protecția anonimatului de un oficial american.

Vor putea pregăti ucrainenii o contraofensivă eficientă?

Întrebarea care se pune e dacă ajutorul militar din Occident, constând între altele în tancuri grele, va înclina balanța de forțe în favoarea Ucrainei? Un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt a calificat numărul de tancuri promis de Occident drept o cantitate „simbolică”. Alții și-au exprimat în privat scepticismul, considerând că ajutoarele promise nu vor ajunge la timp pe câmpul de luptă.

Câștigurile recente ale Rusiei - în special în jurul orașului Bahmut - nu au înclinat semnificativ balanța în favoarea Rusiei, iar oficialii occidentali consideră că acest oraș are o importanță strategică redusă. Cu toate că Statele Unite au sfătuit Kievul să se retragă din oraș cel puțin din luna ianuarie, ucrainenii continuă să lupte în Bahmut. Oficialii ucraineni spun că bătălia pentru Bahmut macină forțele rusești, în principal mercenarii Wagner, iar forțele ucrainene care luptă acolo nu erau luate în calcul pentru viitoare operațiuni ofensive.

Ucraina a pierdut de asemenea mulți dintre ofițerii săi juniori care fuseseră antrenați de Statele Unite în ultimii nouă ani. Aceste forțe trebuie să fie și ele înlocuite. Inițial, Statele Unite și-au concentrat instruirea pe noile sisteme de armament pe care Washingtonul a decis să le furnizeze Kievului, cum ar fi piesele de artilerie M777 și lansatoarele de rachete HIMARS. În ianuarie, după aproape un an de război total, Statele Unite au început să instruiască forțele ucrainene în domeniul războiului cu arme combinate. Totuși, un singur batalion, format din aproximativ 650 de persoane, a finalizat până acum pregătirea în Germania.

Alte batalioane ucrainene vor finaliza pregătirea până la sfârșitul lunii martie, iar programul se va adapta pe măsură ce nevoile Ucrainei vor evolua, a declarat locotenent-colonelul Garron Garn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, „rămâne concentrat pe asigurarea faptului că Ucraina primește antrenamentul de care are nevoie pentru lupta actuală”, a declarat Garn. Statele Unite încearcă să satisfacă nevoile de securitate ale Ucrainei, pe lângă faptul că investesc miliarde de dolari pentru a produce și procura muniție de artilerie, a mai spus el.

„Concluzia este că le oferim ucrainenilor mijloacele de care au nevoie”, a spus Garn. „Și, așa cum președintele Biden și secretarul Austin au subliniat în repetate rânduri, vom continua să sprijinim Ucraina atât cât va fi nevoie”.

Chiar și cu noile echipamente și antrenamente, oficialii militari americani consideră că forța Ucrainei este insuficientă pentru a ataca pe toată linia frontului. Rusia și-a consolidat pozițiile defensive, iar forțele ucrainene sunt antrenate să găsească breșe pe care să le exploateze cu blindate și tancuri.

Marea Britanie antrenează, de asemenea, mii de recruți ucraineni, iar Uniunea Europeană a declarat că va antrena 30.000 de ucraineni în 2023.

Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca ofensiva ucraineană să înceapă la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai și sunt foarte conștienți de nevoia aprovizionării Kievului, deoarece un război prelungit ar putea favoriza Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE